Minister i samråd om Dovne Robert: Han er ikke repræsentativ

Robert Nielsen skabte stor debat, da han for nogle uger siden stod frem og fortalte, hvordan han hellere vil være på kontanthjælp end at arbejde. Beskæftigelsesministeren er i dag i samråd om sagen.

Robert Nielsen var i dag til samråd om sig selv i Folketingets beskæftigelsesudvalg. Det er ham, der sidder med ryggen til. (Foto: Lea Carina Frederiksen © DR)

Sagen om Dovne Robert har været heftigt debatteret på de sociale medier, i pressen og blandt politikerne.

Kontanthjælpsmodtager Robert Nielsen har trukket overskrifter, fordi han siden 2001 har været på kontanthjælp on and off, og fordi han har udtalt, at han hellere vil have kontanthjælp end at arbejde.

I dag var Dovne Robert så dagsordenen på et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Det er Dansk Folkepartis Bent Bøgsted, der har indkaldt beskæftigelsesminister Mette Ferderiksen (S) til samrådet for at høre, hvad regeringen vil gøre for at forhindre, at danskere lever på kontanthjælp uden at ville bidrage til samfundet.

Ministeren henviste også til, at man ikke på baggrund af enkelte personhistorier skal lave loven om. Mette Frederiksen mener ikke, at eksemplet alene med Robert Nielsen skal sætte dagsordenen.

- Jeg betragter ikke Robert som repræsentativ for arbejdsløse. Jeg betragter ikke Robert som repræsentativ for kontanthjælpsmodtagere. Jeg betragter ikke Robert som repræsentativ for ret mange mennesker og deres holdninger og værdier. Heldigvis for det, for hvis der var mange, der havde samme tilgang, ville vi ikke have et velfærdssamfund, sagde Mette Frederiksen som indledning til samrådet.

Reform skulle være på vej

S-SF-R-regeringen arbejder lige nu på en kontanthjælpsreform, som dog ikke forventes at blive præsenteret før end til næste år.

Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti rejser debatten om Dovne Robert for at sparke gang i debatten om kontanthjælpen.

- Jeg tror egentlig, at ministeren er glad for at komme ind her i dag og forklare, hvordan tingene hænger sammen. Spørgsmålet er, om ministeren ikke kan blive lidt mere konkret om, hvad det er, der skal ændres i kontanthjælpssystemet, sagde Bent Bøgsted under samrådet.

Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen udtrykte under samrådet sin forundringer over, at regeringen ifølge ham ikke kan se, at der med det nuværende kontanthjælpssystem er for få incitamenter til at finde et arbejde.

Joachim B. Olsen henviste blandt andet til undersøgelse, der viser, at mange arbejdsløse slet ikke ønsker at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

- Er det efter ministerens opfattelse rimeligt, at man får fjernet sin kontanthjælp, hvis man ikke ønsker et arbejde og ikke har andre problemer end ledighed. Er det et sigte i den kommende kontanthjælpsreform?, spurgte Joachim B. Olsen.

- Jeg kan godt tilslutte mig det princip. Hvis man har det sådan i en periode, at man ikke vil have et arbejde, så synes jeg ikke, man skal være berettiget til en ydelse, sagde Mette Frederiksen.

Men det var ikke lige i dag, at ministeren løftede sløret for de konkrete dele i den kommende kontanthjælpsreform.

- Jeg har ikke brug for fem-seks år til at lave en kontanthjælpsreform. Men ro på, ro på. Jeg vil gerne gøre det ordentligt, sagde Mette Frederiksen.

Facebook
Twitter