Minister: I værste fald vinker vi farvel til 14 EFI-milliarder

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har fremlagt en plan, der skal få Skat på ret køl. Men ikke alt kan inddrives.

- Vi skal have genetableret tilliden til Skat.

Så klar var meldingen fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) på dagens pressemøde, hvor han fremlagde redningsplanen ’Skat ud af krisen’, der skulle placere ansvaret for de seneste møgsager i Skat og samtidig pege frem mod at redde den skandaleombruste myndighed.

Det har indtil videre resulteret i hjemsendelsen af fem chefer.

”Ikke alt kan inddrives”

Herudover vil planen blandt andet betyde, at man hyrer 350 nye medarbejdere til en ny, midlertidig inddrivelsesenhed, ligesom der bliver nedsat en såkaldt følgegruppe, der kan følge minutiøst med i, om Skat overholder loven; eksempelvis når de inddriver gæld.

Det er dog utopi at forestille sig, at alle de tabte penge fra Skats mange møgsager vil komme i hus:

- Borgere og virksomheder skylder Skat 74 milliarder. Men ikke alt kan inddrives, sagde ministeren på pressemødet.

Mere end halvdelen af pengene kan formentlig ikke inddrives, fordi skyldnerne ganske enkelt ikke har pengene. Kun 19,4 milliarder er Skat sikre på, at man lovligt og enkelt kan inddrive.

De sidste 14 milliarder, som er omfattet af EFI-systemet er mere uvisse, lyder det.

- Vi ved ikke, om de er 'retskraftige' - altså lovlige. I værste tilfælde må de danske skatteborgere vinke farvel til alle 14 milliarder, sagde ministeren på pressemødet.

Erkender politisk ansvar

Ministeren erkender et politisk ansvar, som både Venstre og den tidligere regering har. Derfor mener han, at det er godt, at alle står sammen om at løse problemerne i den netop indgåede handslingsplan ’Skat ud af krisen’.

- Vi må tage det politiske ansvar på vores skuldre, og det gør vi også ved at stå sammen, sagde ministeren.

Holder IT-direktør ansvarlig

En af sagerne har omhandlet EFI-systemet, der har været undervejs i årevis og er blevet kaldt 7-9-13-systemet, fordi det skulle have været færdigt i både 2007, 2009 og 2013.

Det blev sat i drift i 2013, hvilket var en fejl, forklarede ministeren tidligere. Systemet står for en masse forskellige indrivelser - ikke kun skat, men også fjernvarmeregninger. EFI er nu taget ud af drift.

- Problemerne blev ikke videregivet til Skats øverste ledelse. Derfor holder jeg IT-direktøren ansvarlig. En meget stor del af Skats direktion er sendt hjem nu, sagde ministeren på pressemødet.

- Jeg har aldrig oplevet, at så mange embedsmænd er blevet sendt hjem. Tjenestemandsansatte kan se frem til tjenstlige forhør - det er ganske vidgående, siger skatteministeren.

Senere på dagen vil Jesper Rønnow, direktør i Skat, orientere om detaljerne i personalesagerne.