Minister: Jeg kan jo ikke garantere, at vi ikke udleverer fanger til irakerne

Regeringen har intet ønske om at udlevere krigsfanger uden klare aftaler for deres videre skæbner, men forsvarsministeren vil ikke love noget.

- Virkeligheden er, at jeg ikke kan stå her og garantere, at de ikke kan tage vedkommende. Men regeringens politik er, at vi går efter at få en aftale med irakerne om, at eventuelt tilbageholdte vil have deres rettigheder og ikke blive udsat for tortur eller dødsstraf, siger forsvarsminister Peter Christensen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Danske jægersoldater kan ende i situationer, hvor de bliver nødt til at udlevere eventuelle krigsfanger fra Islamisk Stat til de irakiske sikkerhedsstyrker, selvom der ikke foreligger en udleveringsaftale.

Det slår forsvarsminister Peter Christensen (V) fast kort tid før, at et bredt flertal i Folketinget ventes at vedtage regeringens plan om at bidrage militært i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Peter Christensen opstiller et tænkt eksempel, hvor danske styrker netop har tilbageholdt en krigsfange, som har skudt og dræbt irakiske sikkerhedsstyrker. Hvis overlevende sikkerhedsstyrker fra Irak kræver krigsfangen udleveret fra danskerne, kan det også ende sådan.

- Virkeligheden er, at jeg ikke kan stå her og garantere, at de ikke kan tage vedkommende. Men regeringens politik er, at vi går efter at få en aftale med irakerne om, at eventuelt tilbageholdte vil have deres rettigheder og ikke blive udsat for tortur eller dødsstraf, siger Peter Christensen.

- Sådan en aftale arbejder vi på. Men der er ingen af koalitionslandene, der endnu har kunnet få sådan en aftale, og derfor er vi nødt til at håndtere den situation fra sag til sag, siger han.

Partier kræver garanti

Både De Radikale og Enhedslisten har forud for et lukket samråd i Folketingets Forsvarsudvalg opfordret forsvarsministeren til at forsikre, at danske styrker ikke vil udlevere krigsfanger til Irak, med mindre der ligger en klar aftale om fangeudlevering mellem Danmark og Irak.

Det afviser forsvarsministeren imidlertid.

- Det kan jeg jo ikke garantere. Jeg kan sige, at vi har som udgangspunkt, at man kun udleverer til et andet land, hvis det er sådan, at vi har garanti for, at man overholder menneskerettighederne og folkeretten, siger Peter Christensen.

Peter Christensen understreger desuden, at de danske jægersoldater i første omgang som udgangspunkt ikke skal indgå i direkte kamphandlinger mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Senere kan det dog komme på tale at deltage i egentlige kamphandlinger mod IS-krigere, men det vil først kræve et samtykke fra de irakiske myndigheder og inddragelse af Folketinget.

I et svar til Forsvarsudvalget uddyber Peter Christensen desuden, at ”danske styrker altid kan agere i selvforsvar”.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter