Minister: Journalister kan allerede i dag ryge i fængsel

Justitsminister Karen Hækkerup vil afvente Se og Hør-sagens udfald, inden hun vil diskutere strammere regler for pressen.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil afvente udfaldet af Se og Hør-sagen, før hun vil diskutere regelstramninger over for pressen. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Der findes allerede muligheder for at sætte journalister i fængsel, hvis de overtræder loven.

Det understreger justitsminister Karen Hækkerup (S), efter at de borgerlige partier anført af Venstre i torsdagens Berlingske foreslår at hæve bødeniveauet og indføre fængselsstraf for redaktører og journalister.

- Der er forskellige muligheder for, hvordan man kan straffe folk, siger Karen Hækkerup.

- I forhold til nogle af de forbrydelser, der kan være i spil i Se og Hør-sagen og Nets-skandalen, som lige nu bliver efterforsket, er der faktisk en strafferamme i forvejen på rigtig mange års fængsel, siger hun.

Vil afvente politiets efterforskning

Derfor er det ifølge ministeren nødvendigt at vente på, at politiet afslutter sin efterforskning i den igangværende sag, hvor Se og Hør har overvåget kendte og kongelige via en medarbejder på Nets, der har forsynet ugebladet med kreditkortoplysninger.

- Der bliver sigtet og afhørt nye mennesker hver eneste dag, og jeg synes, vi skal vente og se, til vi er lidt klogere på, hvad der egentlig er foregået, siger Karen Hækkerup.

- Vi kan potentielt stå med nogle mennesker, som kan få nogle ret lange fængselsstraffe, så hvad der yderligere skal ske, må vi afvente og se, siger hun.

Ifølge Venstre skal bødeniveauet for medier som minimum tredobles, og redaktører og journalister, der flere gange gør sig skyldige i eksempelvis grove privatlivs- eller ærekrænkelser, skal en tur i fængsel.

Flere sigtelser i Se og Hør-sagen

To journalister og mediehuset Aller, der udgiver Se og Hør, er foreløbig blevet sigtet i sagen.

Sagen har allerede medført, at Henrik Qvortrup forlod sit job som politisk kommentator på TV2. Han var chefredaktør på Se og Hør, da den ulovlige overvågning begyndte.

Journalisten Ken B. Rasmussen, der for nylig afslørede den Se og Hørs ulovlige overvågning, er en af de journalister, der er sigtet for at overtræde loven.