Hver eneste dag bliver der meldt ind, at der er nye medicinpræparater, der er i restordre og derfor ikke kan købes. Og situationen lige nu må derfor betragtes som alvorlig.
Det forklarer sundhedsminister Magnus Heunicke (S), efter at DR Nyheder i dag har kunnet fortælle, at omkring 1.300 forskellige lægemidler ikke er til at skaffe lige nu. Og hvad endnu værre er, så er Danmark løbet helt tør for omkring 25 typer medicin, hvor der ikke er andre alternativer, vurderer Apotekerforeningen.
- Det er frustrerende, og det er et stigende problem, og derfor vil jeg sætte Lægemiddelstyrelsen i spidsen for et arbejde, der skal sikre, at vi gør alt, hvad vi kan. Der er ingen redskaber, der er fremmede for mig i den her sag. Det er vores patienters behov for medicin, der er i første række, siger Magnus Heunicke.
Klar til tvang
Manglen på medicin er så kritisk, at Lægemiddelstyrelsen i dag holder faglig konference for at undgå, at danskerne fremover pludselig står uden medicin.
Den socialdemokratiske sundhedsminister er klar til at tage fløjlshandskerne af. Han oplever nemlig, at patienterne kan være totalt uvidende om, at et specifikt apotek ligger inde med lige netop den medicin, de har fået recept på.
- Vi skal have et system, hvor man fra Lægemiddelstyrelsens side får indsigt i, hvad der ligger på lagrene på vores apoteker i Danmark, som kan komme patienterne til gavn, siger Magnus Heunicke og fortsætter:
- Jeg er klar til at tvinge apotekerne til at oplyse til myndighederne, hvis de har medicin, der er på restordre.
Det er dog ikke kun i Danmark, at man kæmper med mangel på medicin. Problemerne er globale og skyldes blandt andet brexit, manglende prisregulering, nye krav til pakninger og problemer med lægemiddelkvaliteten, oplyser Lægemiddelstyrelsen.
Derfor er det ikke nok at behandle problemet nationalt, mener Magnus Heunicke, som vil diskutere manglen på lægemidler med sine europæiske kolleger.
- Jeg vil tage det op med mine kolleger til det førstkommende rådsmøde, for det er ikke kun et dansk problem. Det er et globalt problem. De europæiske lande modarbejder hinanden i stedet for at finde fælles løsninger, og det kan vi ikke være tjent med.
Hvad kan apotekerne ikke skaffe af medicin?
Hvilken medicin, der ikke kan skaffes, ændrer sig løbende. For øjeblikket melder Apotekerforeningen, at 1.300 forskellige lægemidler er i restordre. For 26 lægemidler findes der ikke medicin, der direkte kan bruges som erstatning.