Minister kalder ny klimarapport foruroligende læsning

Forskere sår tvivl om tograders-mål i Paris-aftale. Klimaminister kræver international handling.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (Foto: Sophia Juliane Lydolph (arkivfoto) © DR ARKIV)

En ny klimaundersøgelse, der sår tvivl om klimaaftalen fra Paris, er foruroligende læsning.

Sådan lyder reaktionen fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) efter offentliggørelsen af forskernes resultater mandag aften.

- Det er alvorligt, men desværre er det ikke nyt. Vi ved godt, at vi har en meget stor udfordring foran os her, som kalder både på national og ikke mindst international handling, siger ministeren.

Klimaforskere: Paris-aftalen er ikke tilstrækkelig

Målet i Paris-aftalen er utilstrækkeligt, lyder det i en artikel i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Her er nogle af konklusionerne:

  • Når vi først de to grader, vil vi have skubbet på ukontrollerbare dominovirkninger (feedback-effekter), som ikke kan stoppes.
  • Det kan på længere sigt medføre temperaturstigninger på 4-5 grader og en vandstand, der er 10-60 meter højere end nu.
  • Nogle elementer, som fældning af Amazonas' regnskov, kan medføre pludselige forandringer. Andre, som eksempelvis smeltning af den metanholdige permafrost i Arktis, har en løbende effekt.
  • Målet i klimaaftalen fra Paris er at begrænse den globale opvarmning til mellem 1,5 og 2 grader frem mod år 2100 - opgjort i forhold til førindustrielt niveau.
  • Jordens gennemsnitstemperatur er i dag mere end 1 grad højere end før industrialiseringen. For hvert 10. år stiger den cirka 0,17 grad.
  • Et videnskabeligt tilbageblik viser, at den globale temperatur aldrig har ligget stabilt på, hvad der svarer til 2 grader over tiden før industrialiseringen.
  • Blandt løsningerne er at supplere fortsatte CO2-reduktioner med et øget CO2-optag i jord, skov og undergrund.
  • Blandt de universiteter, som er med i studiet, er København, Stockholm, Cambridge, Exeter, Stanford, Wageningen og Potsdam.

Kilder: Tidsskriftet Proceedings from the National Academy of Sciences (PNAS), Københavns Universitet.

I artiklen om forskningen, der er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, siger et hold af internationale forskere, at tograders-målet i Paris-aftalen slet ikke er nok.

Paris-aftalen sigter mod at stoppe den globale opvarmning ved højst to grader, målt fra tiden før industrialiseringen. Vi har allerede opbrugt én grad.

Tograders-målet åbner døren for dominoeffekter i form af en række ustoppelige naturlige fænomener, der kan få Jordens gennemsnitstemperatur til at skyde i vejret helt op til fire-fem grader.

Lars Christian Lilleholt mener, at Danmark er et af de lande, der går i spidsen.

- Vi kommer hele tiden til at se på, om vores mål er tilstrækkelige. Vi har en markant målsætning mellem EU-landene, hvor vi skal reducere udledningen med 39 procent i 2030.

- Det vil kræve en markant indsats, men vi kommer også til i kredsen af EU-landene at diskutere, om vi skal øge målet yderligere, siger klimaministeren.

Han har tidligere talt for et skrappere klimamål på kun 1,5 grader.

- Det er klart, at tograders-målet ikke er nok. Derfor er det vigtigt med et stigende pres for, at verden handler på det her, siger han.

Han vil dog ikke lige med det samme komme med nye konkrete løsninger på baggrund af den nye rapport.

- Nu vil jeg først sætte mig ned og læse undersøgelsen, siger Lars Christian Lilleholt.

/ritzau/