Minister kaldte EU-sag for en 'bombe under udlændingepolitikken': 'Nu er der ingen grund til panik'

Mattias Tesfaye vil respektere afgørelse om tyrkers ret til familiesammenføring.

- Om det er en vejsidebombe eller en knaldperle, vi har trådt på, det kan vi simpelthen ikke sige endnu, siger ministeren om EU-afgørelse. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) havde en urolig nat over, at EU-domstolen i dag ville komme med en afgørelse om en tyrkisk kvindes familiesammenføringssag.

Og da afgørelsen faldt i dag, lød den bestemt ikke, som ministeren havde håbet på.

- Jeg er først og fremmest ærgerlig over, at vi har fået en dom imod os, men jeg synes ikke, at det er nogen grund til at gå i panik. Lige nu er vi i gang med at grave os igennem dommen og dens præmisser for at finde ud af, hvilke konsekvenser den får for Danmark, siger Mattias Tesfaye, der fastslår, at Danmark vil holde fast i 'stramme' krav til familiesammenføring.

Dagens EU-afgørelse omhandler en tyrkisk kvinde, bosiddende i Tyrkiet, som i 2009 ønskede at blive familiesammenført med sin mand og fire børn, der alle boede og havde fået permanent opholdstilladelse i Danmark.

Det afviste de danske myndigheder. De mente nemlig, at tilknytningen til hjemlandet var større end til Danmark, selvom resten af familien boede der. Den afgørelse underkendte EU i dag, da de fremhævede en gammel aftale mellem EU og Tyrkiet om tyrkeres ret til at arbejde i EU.

Sagen har været fulgt med opmærksomhed på Christiansborg, og sidste år trykkede Mattias Tesfaye, der på daværende tidspunkt var udlændingeordfører, på alarmklokken:

- I værste fald skal tusindvis af sager gå om, og det vil være virkeligt ærgerligt. Derfor håber jeg, at regeringen er bevæbnet til tænderne med argumenter, der skal forsvare de afgørelser, som er truffet af de danske myndigheder. Jeg har en forventning om, at regeringen prioriterer sagen meget, meget højt, fordi det kan være en mindre bombe under dansk udlændingepolitik, sagde han i november til Kristeligt Dagblad.

For tidligt at konkludere på dommen

I dag er Mattias Tesfaye blevet øverstansvarlig for den førte udlændingepolitik, og han fortæller, at Danmark vil respektere EU-domstolens afgørelse.

Han tør til gengæld på nuværende tidspunkt ikke spå om, hvilken betydning dommen får.

- Det er alt for tidligt at sige, og jeg vil meget nødigt stå her og skyde fra hoften, siger han.

Om hans udtalelse fra sidste år, siger han i dag:

- Om det er en vejsidebombe eller en knaldperle, vi har trådt på, det kan vi simpelthen ikke sige endnu. Jeg håber selvfølgelig ikke, at det er de værst tænkelige konsekvenser, og det tror jeg heller ikke, at det er, lyder det fra Mattias Tesfaye.

Afgørelsen har allerede vakt hård kritik hos både Dansk Folkeparti og Venstre, som mener, at EU ikke burde blande sig i dansk udlændingepolitik. DF's EU-ordfører, Morten Messerschmidt, har efter afgørelse indkaldt ministeren til samråd.

- Jeg synes, at det er foruroligende, at EU-domstolen kan blande sig i dansk udlændingepolitik. Vi har igennem alle årene fået at vide, at det kun var Folketinget, der bestemte udlændingepolitikken, men det gælder åbenbart ikke, når det er EU's dommere, og det kan vi selvfølgelig ikke leve med, siger han.

Mattias Tesfaye, hvad tænker du om, at EU-domstolen går ind og 'blander sig' i den førte udlændingepolitik i Danmark?

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at vi har fået en dom imod os. Det er ikke første og nok ikke sidste gang, at Danmark får en dom imod sig. Jeg trøster mig med, at det de andre gange er lykkedes os at finde en løsning i mindelighed, siger han.

Facebook
Twitter