Minister kan sagtens forhandle om dagpenge allerede nu: DF klar til at sikre flertal for bedre dagpenge

Peter Hummelgaards argumenter lyder som 'bluff', siger Kristian Thulesen Dahl.

Bekæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) opfordres til at indkalde til forhandlinger for at forbedre dagpengene. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

To ud af regeringens tre støttepartier kræver det. Regeringens historiske bagland i fagbevægelsen kører kampagner omkring det og kræver det - et stop for udhulingen af dagpengesatserne.

I dagens Politiken kan man læse, hvordan både dele af regeringens parlamentariske grundlag og fagbevægelsen kritiserer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) for ikke at ville stoppe udhulingen af dagpengesatsen nu.

Det vil ifølge beskæftigelsesministeren koste anslået 1,5 milliarder kroner, og det er der hverken råd til eller en politisk vilje til lige nu, lyder argumentet for ikke at gøre noget ved det nu.

- Jeg kan ikke love at gøre noget ved det her af to årsager. For det første er det svært at få øje på et flertal i Folketinget, som deler samme bekymring som fagbevægelsen og regeringen. For det andet er det noget, der koster rigtig mange penge, siger han til DR.

Peter Hummelgaard Thomsen fastslår dog, at han og regeringen er enig med fagbevægelsen i, at behovet er der.

- Det er noget, jeg er meget optaget af, og jeg deler bekymringen med fagbevægelsen.

Men hvis beskæftigelsesministeren virkelig vil, er der intet parlamentarisk til hinder for det.

For Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, erklærer sig nu klar til at finde et flertal sammen med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, som ifølge Politiken også kræver forbedrede dagpengesatser.

Dermed er der 91 mandater bag og et flertal i Folketinget.

(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Jeg vil bare ikke se stille til, at beskæftigelsesministeren bruger det, at han ikke regner med, at han kan finde et flertal i Folketinget for det, som undskyldning til slet ikke at forhandle om det. For vi er fra Dansk Folkepartis side helt klar til at forhandle om det, hvis beskæftigelsesministeren ellers vil, siger Kristian Thulesen Dahl.

Vil du være med til at finde pengene?

- Det siger sig selv, at hvis vi kan finde hinanden, så vi kan regulere dagpengesystemet på en anden måde, end det sker i dag, og det koster nogle penge, så skal vi også i fællesskab finde pengene. Der er forskellige muligheder. Men det er jo ved forhandlingsbordet, at vi skal teste hinanden på det, siger han.

Helt konkret bliver dagpengene langsomt udhulet år for år. Det skyldes blandt andet skattereformen fra Helle Thornings-Schmidts statsministerperiode. Her blev det besluttet, at blandt andet dagpengene fra 2016 til 2023 ikke skal reguleres nær så meget i forhold til lønudviklingen.

Men generelt har dagpengesatsen mistet kraft i forhold til gennemsnitslønnen i industrien. I 2018 udgjorde dagpengesatsen 47 procent af gennemsnitslønnen. Og i 2025 vil dagpengene udgøre 44 procent af en gennemsnitsløn i industrien, lød det dengang fra Det Økonomiske Råd på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Thulesen Dahl: Det er usselt

I Dansk Folkeparti har man længe været bevidst om, at udhulingen af dagpengesatsen var et problem. Derfor vil Kristian Thulesen Dahl meget gerne forhandle en løsning på plads nu – og han mener også, at der er ”flere forskellige muligheder” for at finansiere en ændring.

Derfor skal Peter Hummelgaard Thomsen hverken bruge den parlamentariske situation eller økonomien som en undskyldning for ikke at give støttepartier og fagbevægelse, hvad de ønsker sig, mener Thulesen Dahl.

- Jeg synes, det lyder som bluff. Det lyder som et forsøg på at finde nogle undskyldninger for slet ikke at forhandle det her.

Dagpengene bliver mindre og mindre værd år for år, forudser De Økonomiske Vismænd. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014) (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det er netop ellers de argumenter, som beskæftigelsesministeren har brugt i flere medier i løbet af dagen.

- Jeg vil bare slå fast, at det er for usselt. Han skal tale rent ud, hvis han ikke ønsker at forhandle om en anden kompensationsgrad i forhold til dagpengesystemet, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hummelgaard: Spændende nyt fra Dansk Folkeparti

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen kalder meldingen fra Dansk Folkeparti for "spændende". Han forudser, at de kan komme til at drøfte udhulingen af dagpengene til efteråret, når de evaluerer dagpengesystemet.

- Det er spændende og i allerhøjeste grad nyt for mig, at det her er noget, som Dansk Folkeparti mener, at der er et behov for. Det var jo Dansk Folkeparti, der om nogen var med til at svinge øksen, da man for alvor forringede dagpengene under finanskrisen, siger han.

- Måden at gøre det på er jo, at vi i efteråret skal følge op på ændringerne i dagpengene for fem år siden. Det har vi besluttet os for. Der vil det være helt oplagt at tage den her diskussion – også med Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl kritiserer dig for at argumentere med, at der hverken er penge eller flertal, når de nu er klar til at finde pengene og forsøge at lave en aftale. Hvad siger du til den kritik?

- Selvfølgelig hænger det her også sammen med økonomi. For vores regering vil sørge for, at folk, der er nedslidte, kan trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet, vi ønsker at investere i bedre og mere velfærd, vi ønsker at investere i uddannelse, vi ønsker flere pædagoger til vores børn, og vi ønsker at bruge mange penge på den grønne omstilling.

Peter Hummelgaard Thomsen, beskæftigelsesminister, åbner for at lukke udhulingen af dagpenge til efteråret. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Så selvfølgelig er der også et spørgsmål om, i hvilken rækkefølge man gør tingene, siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Men hvad mener du så, at I konkret kan gøre til efteråret, når I skal evaluere det nye dagpengesystem i forhold til udhulingen af dagpengene?

- Vi skal følge op på dagpengereformen, og der vil det være oplagt at tage diskussionen om, hvordan vi kan styrke dagpengesystemet, og om der er enighed i forligskredsen om at udhulingen af dagpengene er en udfordring. Det er nyt for mig, at Dansk Folkeparti mener det, og det synes jeg er spændende, at de gør.

Men når der nu ser ud til at være et flertal i dag, hvorfor så ikke gøre jeres parlamentariske grundlag og fagbevægelsen den tjeneste at finde en løsning nu - sådan som de efterspørger?

- For det første fordi vi har lovet hinanden, at vi skal følge op på dagpengereformen senere i år først. For det andet fordi vi i regeringen på nuværende tidspunkt ikke har halvanden milliard kroner ledige, som ikke allerede er forpligtet på andre opgaver så som grøn omstilling, tidlig tilbagetrækning, velfærd, flere pædagoger til vores børn og mere og bedre uddannelse. Derfor er der en rækkefølge i, hvordan vi går til opgaverne.

Facebook
Twitter