Minister klar til at ændre sundhedsloven

Hvis patienter ikke ved, at de er syge, skal de kunne tvangsbehandles. Dog skal det frie valg stadig bevares, lyder det fra Sophie Løhde.

Sundhedsministeren åbner op for tvangsbehandling af patienter, der ikke ved, at de er syge. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det skal være muligt at medicinere handicappede og demente, der ikke selv er klar over, at de har brug for behandling. Dog skal det gøres på en måde, så borgeren ikke fratages sit frie valg.

Det siger sundhedsminister Sophie Løhde (V), der vil have ændret i sundhedsloven, efter at dagbladet Politiken søndag bringer en artikel om, at sundhedsloven, som den er nu, koster menneskeliv.

- Det er ikke en nem øvelse, for det er vigtigt, at vi finder den rette balance mellem retten til selvbestemmelse og hensynet til eksempelvis stærkt demente eller udviklingshæmmede, der ikke selv kan vurdere, om de har behov for hjælp, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Både læger og øvrigt sundhedspersonale har meddelt, at de med den nuværende lovgivning ikke kan tvinge psykisk syge og handicappede til behandling. Det synes sundhedsministeren også, der skal ændres på.

- Det er et problem, at der i dag er patienter, som ikke får den nødvendige behandling, fordi reglerne er, som de er, siger Sophie Løhde.

Eksperter har også efterlyst en lovændring i flere år. Tilbage i 2011 gav blandt andet Etisk Råd grønt lys for at genoverveje det punkt i sundhedsloven.

/ritzau/