Minister klar til at fjerne over 300 regler: Vi har for mange gakgak-regler i det offentlige

Eksempelvis skolelærerne kan se frem til færre dokumentationskrav ifølge regeringen.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil have ryddet op i bureaukratiske regler i det offentlige. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det skal være lettere at lave elevplaner for lærere, det skal være lettere at søge penge i offentlige puljer, og udsatte borgere skal have én samlet handleplan fra kommunen i stedet for flere.

Sådan lyder det blandt andet fra regeringen, der lægger op til at fjerne eller forsimple over 300 statslige og kommunale regler.

Det sker, efter kampagnen ”Meld en regel” har fået ledere i det offentlige, offentligt ansatte, borgere og fagfolk til at skrive til regeringen med forslag til regler, der står i vejen for at levere et ordentligt stykke arbejde.

I alt har regeringen modtaget 1.250 forslag og fører nu over 300 af dem ud i livet.

Regelforenklingerne præsenteres som en del af regeringens afbureaukratiseringsudspil, der ventes i starten af september.

Det skal flytte medarbejdernes kræfter fra papirarbejde til eksempelvis – for lærernes vedkommende – til undervisning, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

- Vi har desværre for mange gakgak-regler i den offentlige sektor, hvor medarbejderne bruger alt for lang tid på noget, der ikke giver mening i sidste ende.

”Meld en regel” har kørt fra oktober 2017 til februar i år.

Borgerne får for lidt ud af dokumentationskrav og dobbeltarbejde

Regeringens afbureaukratiseringsreform ventes præsenteret i starten af september, og nedbarberingen af regeljunglen er ét af de konkrete indhold i oplægget til reformen.

Meningen er at flytte ressourcer fra skemaer og registreringer og dokumentationskrav til kernevelfærd, siger Sophie Løhde.

- Vi har alt for meget bøvl og bureaukrati i det offentlige. Tidsrøvere, der stjæler tiden fra vores dygtige medarbejdere og ledere i stedet for at give tid til, at de kan være sammen med børnene, koncentrere sig om behandlingen i sundhedsvæsenet eller pleje og drage omsorg for de ældre på vores plejehjem, siger innovationsministeren.

En af de konkrete regler, der skal luges ud i, er kravet til de elevplaner, som skal laves til landets omkring 550.000 folkeskoleelever.

Her er der store dokumentationskrav for lærerne, der i flere fag skal ind i hver enkelt elevs elevplaner og definere mål for et fag og senere bedømme, hvordan eleven har klaret faget. Ifølge Danmarks Lærerforening er netop den regel med til at skabe stor frustration i klasseværelserne rundt omkring i landet.

Elevplanerne er et eksempel på, at dokumentationskravene har taget overhånd, mener Sophie Løhde, som netop vil forenkle kravene til elevplanerne med den nye reform.

- Vi vil gerne have luget ud og forenklet elevplanerne, så der ikke bruges en masse spildtid på, at der bliver lavet dobbeltarbejde. Så skal lærerne heller ikke skal bruge helt uforholdsmæssigt meget tid på noget, som de selv peger på, slet ikke giver værdi i den anden ende. Tid, der i stedet kunne være blevet brugt på, at vores børn og unge blev dygtigere til at læse og regne.

Lærerforeningen er positive

Hos Danmarks Lærerforening har man længe råbt op omkring kravet til elevplanerne, der er en tidsrøver for folkeskolelærerne, uden at elevplanerne bliver det redskab for lærere, elever og forældre, som det var tiltænkt.

Derfor er Jeanette Sjøberg, formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening, glad for signalet fra regeringen.

- Det er rigtig godt set. Det er så vigtigt, at vi får kigget på elevplanerne og får fundet ud af, hvordan vi får gjort noget ved dem, for de udgør et kæmpeproblem, som de fungerer i øjeblikket.

- Det er så besværligt og bøvlet for både elever og forældre, og det gavner slet ikke det samarbejde mellem skole og hjemmet, som det var tiltænkt, siger Jeanette Sjøberg.

Regeringen er nu i gang med at undersøge, hvordan man bedst forenkler elevplanerne, men de lægger op til, at der blandt andet helt kan fjernes krav om elevplanerne i enkelte fag eller på enkelte klassetrin. Den endelig løsning håber Jeanette Sjøberg er lige på trapperne – for det er nødvendigt.

- Det er en frustration, og det værktøj, elevplanerne skulle være, er ikke meningsgivende, sådan som det er i øjeblikket.

Stadigvæk behov for færre regler

Selv om regeringen nu lægger op til at fjerne og forenkle en række regler i det offentlige, er de dog ikke i mål endnu, mener innovationsminister Sophie Løhde.

- Jeg tror ikke, du finder nogle politikere, der nogensinde vil love, at de har ryddet op i alt bureaukrati, nu er der ikke mere at komme efter. Det vil i hvert fald være meget utroværdigt.

Ud af de omkring 1.250 henvendelser, som regeringen har modtaget i kampagnen ”Meld en regel”, drejer omkring 1.000 af reglerne sig om statslige regler, mens resten drejer sig om regler i kommunerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk