Minister: Lister med smittede svinefarme er tilgængelige

Fødevareminister Mette Gjerskov afviser, at relevante myndigheder ikke har haft mulighed for at finde information om, hvilke gårde der er inficeret med svinebakterie.

Fødevareminister Mette Gjerskov afviser, at relevante myndigheder ikke har haft mulighed for at finde information om, hvilke gårde der er inficeret med svinebakterien.

En liste over svinefarme, der er inficeret med den multiresistente stafylokokbakterier CC398 - også kaldet svinebakterien - bliver holdt fortrolig i Fødevarestyrelsen.

Det betyder, at Sundhedstyrelsen og Arbejdstilsynet ikke har haft adgang til dem, selv om landbrugets egen brancheorganisation, Landbrug og Fødevarer, får oplysningerne automatisk. Det kunne Bag Facaden på DR1 fortælle mandag aften.

Men den oplysning afviser fødevareminister Mette Gjerskov over for DR Nyheder.

- De kan godt få adgang til de informationer, de vil blive fremlagt i den aktionsgruppe, vi har nedsat, siger ministeren.

Men hvorfor har de ikke tidligere haft adgang til den?

- Det skal jeg ikke kunne sige, måske har de ikke spurgt efter den, siger Gjerskov.

Kaldt i samråd

Bag Facadens oplysninger har vakt stor forargelse hos flere partier, og derfor er Mette Gjerskov og sundhedsminister Astrid Krag (SF) nu blevet kaldt i samråd om informationerne i forskningsprojektet.

Gjerskov understreger, at oplysningerne er helt nye, og at de stadig ikke har et overblik over forholdene i hele landet.

- Det her er nye oplysninger fra et nyt forskningsprojekt, hvor man har undersøgt nogle enkelte besætninger. Vi har ikke et overblik over hele landet. Vi ved ikke en helt masse om det, men det, vi kan gøre nu, er at samle alle vores informationer og bede forskere om at hjælpe os til at komme videre, forklarer Gjerskov.

Bag Facaden fortalte i aftes, at svinebakterien i dag findes på hver sjette svinefarm, og at bakterien vandrer fra landbrugsmedarbejdere til familiemedlemmer og videre ud i samfundet.

Reducere mængden af antibiotikaSkrækscenariet er, at den multiresistente stafylokokbakterie havner på et af landet hospitaler, for så kan det få alvorlige konsekvenser - og ultimativt koste liv. I 2011 havde 14 procent af dem, der blev smittet med CC398, ikke kontakt til landbruget. Derfor er det vigtigt, at der bliver gjort noget, mener både forskere og andre politikere. Og det giver Gjerskov dem ret i:

- Det vigtigste er, at vi skal reducere mængden af antibiotika, der bliver brugt i landbruget, for det er her, residens opstår. Men det er også et internationalt problem, fordi vi slæber de her bakterier ind og ud af landene.

Derfor har hun taget emnet op i EU, siger hun.

- Vi har fået overtalt de andre EU-lande til at være med til at finde nogle løsninger. Og vi har fået lavet nogle anbefalinger til, hvordan man kan teste for MRSA.