Minister lukker talentenhed for at få generelt skoleløft

Undervisningsminister dropper enhed til kloge børn. Det møder kritik fra fagpersoner og politiske modstandere.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har besluttet at opgive en såkaldt talentenhed. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) lukker national enhed til kloge børn.

Den særlige talentenhed skulle støtte undervisningen af de dygtigste elever, men de 65 millioner skal i stedet gå til et generelt løft af folkeskolen.

Beslutningen om at droppe den særlige indsats møder dog kritik fra blandt andre Poul Nissen, der er professor emeritus ved Aarhus Universitet. Han har forsket i højtbegavede børn.

- I mange år har tanken været, at de kvikke nok skal klare sig, og så har man brugt ressourcerne på de svage elever.

- Men forskning viser altså, at de højtbegavede børn også har brug for særlige indsatser ligesom de svagtbegavede, siger han til avisen.

Hverken Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby (V), eller undervisningsordfører Anne Sophie Callesen (R) ser positivt på ændringen.

- Det er selvfølgelig rigtig vigtigt at løfte folkeskolen, og derfor er vi også glade for, at vi på finansloven har fundet en milliard til folkeskolen sammen med regeringen.

- Derfor kan man spørge, hvorfor der er behov for også at fjerne 65 millioner fra en talentindsats. Den betyder noget for de børn, der er stærkest fagligt, som også kan blive udsatte, når de ikke får den hjælp, de har brug for, siger Anne Sophie Callesen til Ritzau.

Mellemgruppeskole

Selv om et bredt løft vil gavne skolen, fører det ikke til den støtte til talentfulde børn, som de mangler. Anne Sophie Callesen påpeger, at også kloge børn har brug for at blive mødt på deres niveau og set af fællesskabet.

Også forsknings- og udviklingschef Andreas Rasch-Christensen fra Via University College advarer mod at droppe enheden med fokus på de mest talentfulde skolebørn.

- Den danske folkeskole har altid været bedst til den store mellemgruppe af elever – og ikke så god til dem, der ligger i bunden og toppen, siger han til Jyllands-Posten.

Pernille Rosenkrantz-Theil står dog fast på beslutningen om at droppe talentenheden med henvisning til, at skoleområdet har brug for et generelt løft.

- Det vil komme alle elever til gode – også dem, som har brug for mere hjerneguf, siger hun til avisen.

/ritzau/