Minister: Nye friskoler skal bevise de er demokratiske

I 150 år har danske forældre haft ret til at oprette en friskole. Nu vil regeringen og DF ændre friskoleloven.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil have reglerne for friskolerne strammet, så de skal leve op til et krav om at forberede eleverne til "frihed, folkestyre og demokrati". (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

Forældre, der vil oprette en friskole, skal i fremtiden først overbevise Undervisningsministeriet om, at de er demokrater. Ellers kan de blive nægtet tilladelse til at oprette en friskole.

For nylig blev tilsynet med friskolerne strammet, så de skal leve op til et krav om at forberede eleverne til "frihed, folkestyre og demokrati".

Nu går regeringen og Dansk Folkeparti efter retten til at oprette nye skoler og vil ændre friskoleloven.

- Vi vil sikre, at der ikke åbner nye skoler, som ikke lever op til det krav, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) til Jyllands-Posten.

Sådan skal det foregå

Forslaget går ud på, at kredsen bag en ny friskole skal sende en ansøgning til ministeriet om forklare, hvordan den vil forberede eleverne til at leve i et demokrati.

Hvis ministeriet ikke er overbevist, kan det undersøge personerne bag friskolen nærmere.

En skolekreds, der sætter religiøse love over verdslige love, kan eksempelvis få afslag på at oprette en friskole.

Det skal også kunne give afslag, hvis nogen i skolekredsen tidligere har været en del af skolekredsen på en friskole, som har fået frataget statstilskuddet, fordi skolen ikke levede op til kravet om frihed og folkestyre.

S og SF støtter forslaget

Dansk Folkepartis skoleordfører, Alex Ahrendtsen, håber, at lovændringen vil forhindre, at der oprettes nye muslimske friskoler.

- I dag er reglerne for at oprette en friskole baseret på tillid, men desværre har nogle skoler udnyttet den tillid, siger han til avisen.

Både Socialdemokratiet og SF støtter forslaget, mens De Radikale er kritiske.

/ritzau/

Facebook
Twitter