Minister om billigere færgebilletter: Klart at nogen ønsker sig mere

Regeringen og de blå partier løber fra løfte om trafikal ligestilling med ny vækstaftale, mener Venstre-borgmester fra Fanø.

Regeringen har indgået en aftale med de øvrige blå partier om vækst og udvikling i hele Danmark. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Venstre gik til valg på at indføre det såkaldte landevejsprincip om, at det ikke skal koste mere at sejle med færgen, end det koster at køre med sin bil på asfalten:

- Ja, det er jo præcis det vi har foreslået. Vi har sagt, at det er den model, at vi skal have, lød det fra nuværende transportminister Hans Christian Schmidt (V), der dengang var formand for Folketingets udvalg for landdistrikter og øer.

Beregninger har vist, at det vil koste 281 millioner kroner brutto at sænke færgetaksterne til øerne hele året.

Men det er langt fra det beløb, som regeringen og de øvrige blå partier har afsat til billigere færgebilletter. I aftalen afsættes 48 millioner kroner i 2016 og 95 millioner kroner årligt fra 2017 og frem.

V-borgmester kritiserer regeringen

Det får Venstres Fanø-borgmester Erik Nørreby til at lange kraftigt ud efter aftale-partierne:

- Det er en aftale, der ligger langt fra det, der er nødvendigt for at, vi kan få trafikal ligestilling til alle de danske øer. Det er skuffende, at de ikke kunne nå længere, og så ser det ud til, at de ikke har tænkt sig at øge den i de efterfølgende år. Det var ikke det, der var stillet os i udsigt fra en lang række partier før valget, siger han til DR Nyheder:

Vækst-aftale

Aftalen indeholder blandt andet disse elementer

  • Nedsættelse af færgetakster for passagerbefordring til og fra øer
  • Bredbåndspulje
  • Lempet elafgift for forlystelser
  • Erhvervspartnerskab for avanceret produktion
  • Målrettet erhvervsindsats i områder præget af stærk tilbagegang
  • Oprettelse af grundforløbsafdelinger på erhvervsuddannelser

- Det kunne have været meget bedre, det er ikke godt nok. Jeg går ud fra, at næste gang vi skal have finanslovsforhandlinger, at de så tager det seriøst og går i gang med det, de har stillet os i udsigt, nemlig trafikal ligestilling i løbet af en kort årrække, siger Erik Nørreby.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) afviser kritikken og erklærer sig "glad" og "tilfreds" for aftalen, der har opbakning fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

- Det er klart, at der altid er nogen, der ønsker sig mere. Nu kommer vi til at bruge 95 millioner kroner om året på at gøre færgetaksterne billigere. Det er bestemt en god investering i vores ø-samfund. Det, der er forskellen, er, at vi har fundet pengene og afsat pengene, siger han:

LÆS HELE AFTALEN.

- Den tidligere regering havde nogle planer, men der var slet ikke finansiering til det. Og det er lige præcis den afgørende forskel på det, vi præsenterer i dag, siger Troels Lund Poulsen.

DF: Vores politik er trafikal ligestilling

Men hvis det skulle være det fulde landevejsprincip skulle det være 281 millioner kroner. Det er vi jo langt fra?

- Ja, det kan jeg bekræfte, men 95 millioner er et rigtig godt beløb, og det er ikke mindst et beløb, der kommer til at gøre en forskel. Vores øer vil få en langt bedre betjening, end de får i dag, siger Troels Lund Poulsen:

- Men det er afgørende for os, at vi også har kunnet prioritere andre ting, blandt andet bredbånd i de dele af Danmark som er hårdt ramt, og hvor den digitale udvikling ikke er blevet rullet helt ud i kæret, siger han.

Også Dansk Folkeparti gik til valg på trafikal ligestilling, men transportordfører Hans Christian Skibby (DF) afviser, at partiet nu løber fra løfter.

- Det er en aftale, der sikrer næsten 100 millioner kroner hvert år de kommende år til at sætte færgetaksterne ned, og det er ikke noget løftebrud.

Men I lovede trafikal ligestilling?

- Vi har sagt, at vores politik er trafikal ligestilling. Det betyder, at der skal findes 150 millioner kroner mere, og det har vi den kommende finanslov til at arbejde med. Men det ændrer det ikke på, at vi leverer pænt, siger Hans Christian Skibby.