Der skal ansættes 1.000 flere sygeplejesker på de danske sygehuse.
Så konkret var løftet fra Mette Frederiksen i valgkampen.
I dag tog regeringen så det første skridt mod at nå det mål. Det skete med en aftale med Danske Regioner, som driver sygehusene. Aftalen giver årligt 1,5 milliarder kroner ekstra til sygehuse landet over.
Men selv om der er flere penge på vej, er det uklart, hvor mange flere hænder, der kommer på sygehusene, og hvornår målet om de 1.000 ekstra sygeplejersker er opfyldt.
- De første kan blive ansat til næste år. Pengene følger med, når der kommer flere patienter. Det er penge til varme hænder - det er penge til sygeplejersker, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.
Men hvornår skal folk regne med, at der er 1.000 flere sygeplejersker på de danske sygehuse?
- Med den her aftale sikrer vi, at der er økonomi til at følge med. Regionerne kan begynde at ansætte og få sygeplejersker op i tid, hvis der er interesse for det.
Så hvornår er der 1.000 ekstra sygeplejersker på de danske sygehuse?
- Du får ikke mig til at komme med et konkret tidspunkt. Det, jeg kan sige, er, at vi allerede næste år får ansat flere sygeplejersker, end der har været tidligere, lyder det fra ministeren.
Bekymrede sygeplejersker
Grete Christensen er formand for Dansk Sygeplejeråd. Hun er rimelig tilfreds med aftalen og hæfter sig ved, at regionerne siger, at der nu kan investeres i ny behandling og ny medicin, uden at regningen bliver betalt ved at fyre ansatte. Der er dog også et men:
- Jeg er bekymret for, om det rent faktisk giver mulighed for at få ansat de flere medarbejdere, som er nødvendigt, og som vil være den saltvandsindsprøjtning, der kan skabe lidt mere ro i det danske sundhedsvæsen, siger hun.
En del af aftalen er også, at der bliver nedsat en task force, som blandt andet skal se på, hvordan der kan blive rekrutteret flere sygeplejersker. For der er ikke en kø af arbejdsløse sygeplejersker, der bare venter på et job.
Sygeplejeformanden vil gerne hjælpe med at se på, hvordan man kan løse det problem.
- Vi kommer til at se på, hvordan vi får skaffet flere medarbejdere, herunder de 1.000 sygeplejersker, som regeringen har lovet, siger hun.
Koster en halv milliard
Og rekruttering er et nøgleord, hvis målet om 1.000 flere sygeplejersker skal nås. Det siger Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
For regionerne kommer faktisk langt med 1,5 milliarder kroner mere.
- Vi regner med, at der skal bruges en halv milliard mere på medicin. Det vil så sige, at der er en milliard tilbage til at drive sygehuse for. Det er også udgifter til at købe andet teknologi for.
- Tilbage er der så en pulje til at ansætte mere personale. Men der er også portører, læger, administration og it, og det er op til at regionerne, hvordan de fordeler pengene. Men hvis man rimelig bredt antager, at en sygeplejerske koster en halv million om året, så kan man i princippet ansætte 1.000 sygeplejersker for en halv milliard kroner, siger professoren.
Derfor er det vigtigt, hvordan man vil skaffe de medarbejdere. Og det svar giver regeringen ikke.
- Det indgår i aftalen, men er ikke konkret i forhold til, hvor hurtigt det skal gå, og hvad man vil gøre, siger Jakob Kjellberg.