Minister om forskningsbesparelser: Vi ryger ikke ud af toppen

Besparelser tvinger Københavns Universitet til at fyre 500 ansatte, men ministeren fastholder, at Danmark ligger i forskningstoppen.

209 undervisere, forskere og ansatte i service og administrative stillinger kan forvente en fyreseddel. 323 universitetsstillinger enten blive nedlagt eller opsagt via frivillige fratrædelsesordninger. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Mere end 500 ansatte på Københavns Universitet skal i nærmeste fremtid på jobjagt. Det blev resultatet af regeringens nedskæringer på uddannelsesrådet.

Men besparelserne er ikke til at komme udenom, siger uddannelses – og forskningsminister Esben Lunde Larsen, der ikke er bekymret for at ryge ud af den finere del af OECD.

- Danmark ligger i toppen af OECD-lande, der prioriterer midler til forskning, og vi er i den grad et land, der har satset på forskning de seneste mange år.

- Jeg er ikke bekymret for, at vi risikerer at gå fuldstændig bagud af dansen, for vi ligger utroligt højt sammenlignet med mange andre lande, siger Esben Lunde Larsen, der mener, at der skal omprioriteres.

- Vi er optagede af at udnytte ressourcerne endnu bedre, og derfor laver vi en række initiativer i forhold til at få forskningen ud i hele samfundet, så vi skaber større økonomisk vækst og får en større kage at dele ud af.

Uddannelsesområdet har været fritaget den såkaldte grønthøstermetode – et sparekrav på to procent i det offentlige. Men det er slut nu.

209 undervisere, forskere og ansatte i service og administrative stillinger kan forvente en fyreseddel. 323 universitetsstillinger vil enten blive nedlagt eller opsagt via frivillige fratrædelsesordninger.

De massive nedskæringer har resulteret i kritik fra blandt andre Radikale og SF, der nu hiver ministeren i samråd. Men der er ingen vej udenom, lyder det fra ministeren.

- Regeringen har sagt, at dansk økonomi skal kunne hænge sammen, og derfor skal uddannelserne bidrage med to procent som kommuner, politi og andre statslige institutioner har kunnet gøre det.

Fyringsrunden vil ifølge avisen finde sted fra den 9. til den 11. februar.