Minister om GMO-majs: Tvivlen skal komme naturen til gode

Miljøministeren er ikke imod genmodificerede afgrøder, men har ikke tillid til netop den majs, der måske bliver godkendt i dag.

Kirsten Brosbøl (S), der er ny miljøminister, er ikke imod GMO generelt, men har ikke tillid til den majs, der måske bliver godkendt i dag. (© Socialdemokraterne)

- Vi vil lade tvivlen komme naturen til gode. Derfor stemmer vi nej.

Det siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) inden EU-landenes europaministre i dag skal tage stilling til, om landmænd skal have lov til at dyrke en genmodificeret supermajs.

Når ministrene behandler ansøgningen om at dyrke den såkaldte GMO-majs i Europa, kommer Danmark altså til at stemme imod forslaget.

Usikkerhed om skadelige virkninger

Det er tilliden til leverandøren af supermajsen, som får Danmark til at trække i bremsen.

- Danmark stemmer nej, fordi vi ikke er overbevist om, at det firma, der står bag den her type af GMO-majs, vil overvåge konsekvenserne godt nok. Det drejer sig særligt om, om den vil have skadelige virkninger på dyr og andre planter, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Det er firmaerne DuPont og Dow Chemical, der står bag den genmodificerede majs ved navn Pioneer 1507.

Kan overgå til kommissionen

Hvis ministrene ikke kan blive enige, overgår den endelige beslutning om godkendelse til Kommissionen. Ifølge DR Nyheders EU-korrespondent Ole Ryborg, kan det blive svært for landene at blive enige, derfor ender det sandsynligvis med et ja.

Ministeren tror dog ikke, at danske landmænd vil tage majsen til sig trods tilladelse.

- Hvis Kommissionen beslutter sig for at tillade GMO-majsen, så kan vi ikke forhindre danske landmænd i at plante den her. Vi har dog en forventning om, at det ikke vil ske, fordi den her majs er udviklet til nogle andre klimaforhold end de danske, siger ministeren.

Ærgrer sig over tabt forslag

Miljøminister Kirsten Brosbøl mener, at det vil være mere rimeligt, hvis tilladelsen af GMO var op til de enkelte lande.

- Danmark har under sit formandskab senest forsøgt at få forslag igennem til, at landene selv skal have lov til at træffe beslutninger om, hvorvidt man vil tillade dyrkningen af de her GMO-majs på deres eget territorium.

- Det kom ikke igennem. Det var der andre lande, der var imod. Og det ærgrer mig, for jeg synes jo, det er rimeligt, at landene fik mulighed for det, siger hun

Ikke principielt imod GMO

Ministeren er dog ikke imod genmodificering generelt, da der også kan være fordele forbundet med genmodificerede afgrøder.

- Der kan også være positive effekter ved GMO-afgrøder. For eksempel hvis man kan udvikle noget, der kan reducere brugen af sprøjtegifter i landbruget, så vil jeg da være meget positiv overfor det.

Hun slår derfor fast, at man fra dansk side ønsker at vurdere hver afgrøde selvstændigt.

- Jeg er ikke principielt imod GMO. Hvis det er sikkert for naturen og miljøet, så siger vi ja. Men vi ser på sag for sag, om vi kan se, at alt er godt nok belyst, og det er ikke tilfældet i den her sag, hvor vi så stemmer nej.

Danmark bliver ved afstemningen repræsenteret af udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk