Minister om høje snit: Der må godt stilles krav til de unge

Uddannelsesministeren glæder sig i dag sammen med 60.537 unge, der er optaget på en videregående uddannelse.

Uddannelsesminister Morten Østergaard er ikke nervøs for, at adgangssnittet på flere videregående uddannelser bliver højere og højere. (© DR)

Netop hjemvendt fra sommerferie kan uddannelsesminister Morten Østergaard i dag turnére rundt med nyheden om, at 60.537 unge kan starte på en videregående uddannelse efter sommerferien.

Men selv om antallet af optagne unge er rekordhøjt, så er der også kritiske røster på dagen, hvor de unge får brevet, som afgør deres fremtid.

For på 52 uddannelser kræver en adgangsbillet i år et gennemsnit på mere end 9 på den nye skala. Og det sortere dygtige unge fra, mener Danske Studerendes Fællesråd.

Uddannelsesministeren er ikke nervøs for den tendens, at adgangssnittet bliver højere og højere.

- På nogle uddannelser er der en stigende konkurrence, der gør, at hvis man vil ind på kvote 1, så kræver det et højere snit. Det har jeg som udgangspunkt ingen problemer med, for der må gerne stilles krav til de unge for at komme ind på en uddannelse, siger Morten Østergaard til DR Nyheder.

Ministeren understreger dog, at han gerne vil have kvote 2 mere i brug. Her kommer de studerende ikke ind på deres gennemsnit fra ungdomsuddannelsen.

- Jeg har sagt, at jeg synes, det er vigtigt at bruge kvote 2 mere, end man har gjort. Derfor har jeg sagt til institutionerne, at de meget gerne må øge kvote 2-optaget for min skyld, siger Morten Østergaard.

Indtil i foråret skulle 10 procent af de studerende optages gennem kvote 2, men i dag må universiteterne selv bestemmet andelen af kvote 2-studerende.

Der er uddannelser til alle

Morten Østergaard er ikke nervøs for, at man taber de ikke bogligt stærke på gulvet, når adgangssnittene bare bliver højere og højere.

- Det er ikke sikkert, det er molykylær biomedicin, man skal kaste sig over, hvis man ikke er så bogligt stærk. Det er en af de uddannelser, der kræver et meget højt snit. Der er masser af uddannelser også på erhvervsakademierne, som er korte videergående uddannelser. Og derfor glæder jeg mig faktisk over, at den rekord, vi sætter, gælder hele uddannelsesbilledet, siger Morten Østergaard.

Facebook
Twitter