Minister om jobaftale: 'Jeg er klar til at finde Thors hammer frem'

For mange kommuner har ikke hjulpet dagpengemodtagere tilstrækkeligt, siger beskæftigelsesminister.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, er overbevist om, at en ny aftale vil forbedre beskæftigelsesindsatsen markant. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Ikke mindre end 1.000 stillinger i kommunerne frigøres som følge af den nye politiske aftale om beskæftigelsesindsatsen.

Det er stillinger, der udelukkende er blevet brugt på at skabe bureaukrati, lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Vanvittige proceskrav, vanvittige skemaer som har taget afsæt i, at man skal skulle sidde og krydse noget af i stedet for at hjælpe de ledige ud på virksomhederne. Jobkonsulenter kan nu koncentrere sig om at hjælpe folk videre i arbejde eller uddannelse, siger han.

Fremover skal der være langt mere frihed til at lave en individuel plan for den enkelte ledige i forsøget på at finde et job eller en uddannelsesplads.

Blandt de konkrete tiltag afskaffes reglen om, at ledige, der rent faktisk har et job på hånden, skal søge job i de sidste seks uger som arbejdsløs.

- Den her aftale er en håndsrækning til nogle af dem, der er længst væk fra arbejdsmarkedet. Samtidig skal dem, der kan klare sig selv, ikke jagtes rundt med alle mulige besværlige regler. De skal have større frihed, siger Troels Lund Poulsen.

Alle har flyttet sig

Det har traditionelt været en strid mellem Venstre og Socialdemokratiet, hvorvidt a-kasserne eller kommunerne skal håndtere indsatsen over for de ledige.

Med den nye aftale indføres en forsøgsordning, hvor a-kasserne over de næste fire år skal stå for 25 procent af forløbene i opsigelsesperioden og den tidlige beskæftigelsesindsats, der løber over de første tre måneder.

- Når jeg som Venstre-mand går ind og støtter, at a-kasserne får bedre muligheder, så er det, fordi jeg er overbevist om, at der er a-kasser, der på nogle punkter kan gøre det bedre end kommunerne:

- Vi må desværre sige, at der er stor forskel på, hvordan kommunerne leverer indsatsen til borgerne. Der er for mange kommuner, der ikke har givet deres dagpengemodtagere den indsats, der skal til. Det er ikke acceptabelt, siger Troels Lund Poulsen.

Han understreger, at aftalen i langt højere grad giver regeringen mulighed for at gribe ind over for kommuner, der ikke lykkes med at styrke beskæftigelsesindsatsen.

- Vi finder Thors hammer frem, hvis der er kommuner, der fuldstændig ser bort fra at lave en indsats over for de ledige og svigter dem. Så kan det i sidste ende være den til enhver tid siddende beskæftigelsesminister, der kan diktere, hvad der skal ske i den enkelte kommune, siger beskæftigelsesministeren.

Glæde i S og DF

Det her er prøvet utallige gange før. Hvorfor skal vi tro på, at det lykkes nu at tage opgøret med regletyranniet?

- Vi har forhandlet intensivt i ni måneder. Vi har hver især flyttet os. Alle har flyttet sig. Og det er det smukke. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det bliver en kæmpe forbedring. Men vi er enige om, at vi skal følge det her tæt, siger Troels Lund Poulsen.

I Socialdemokratiet kalder beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen det for "en rigtig god dag".

- Vi har tænkt på de arbejdsløse. Vi skal ikke bruge tid på de unødvendige regler, men bruge tid på at få de ledige tættere på arbejde eller uddannelse. Det har vi gjort, siger han og ærgrer sig over ét område:

- Det handler om senere aktivering. Her laver man en bremseklods for nogle ledige, der gør, at nogle bliver længere tid i arbejdsløshed, og det er lidt trist at se, samtidig med at man ønsker at se flere kinesere, siger Leif Lahn Jensen.

Også i Dansk Folkeparti glæder beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted sig over, at det lykkedes at opnå en aftale efter så langt et forhandlingsforløb.

- Jeg har tidligere sagt, at vi kunne fjerne halvdelen af siderne i beskæftigelsesloven. Jeg ved ikke, om vi kommer så langt ned, men det er tæt på, siger han.

Partierne bag aftalen er - udover regeringen - Socialdemokratiet, De Radikale, Dansk Folkeparti og SF. Elementerne i aftalen træder i kraft den 1. juli 2019.

Facebook
Twitter