Minister om Klimarådet: Der skal være dialog og debat

Klimaminister afviser pres på Klimarådet. Han sagde sin mening, og det skal der være plads til.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har på et samråd afvist at have forsøgt at påvirke Klimarådets arbejde. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har på et samråd afvist, at regeringen på noget tidspunkt forsøgte at påvirke Klimarådet i forbindelse med en klimarapport fra november.

- Der blev på intet tidspunkt udøvet politisk pres, forlangt noget eller opfordret til ikke at kritisere regeringens politik, sagde ministeren.

Han har været i politisk stormvejr, fordi formand Peter Birch Sørensen blev skiftet ud kort tid efter fremlæggelse af rapporten, som kaldte regeringens klimapolitik for uambitiøs og urealistisk.

I 2015 mødtes Lars Christian Lilleholt med den daværende formand for Klimarådet.

Her problematiserede Lilleholt rådets fokus på, om V-regeringen levede op til en klimamålsætning om at reducere Danmarks CO2-udledning med 40 procent inden 2020.

En målsætning sat under den tidligere SR-regering, som blev støttet af en samlet rød blok samt af De Konservative.

- Jeg problematiserer på mødet om den klausulerede rapport, at rådet havde valgt at give status på en målsætning, som altså ikke længere var gældende, siger Lilleholt.

- Det var jeg i min gode ret til at ytre. Det skal der være plads til. Det bliver lidt meningsløst, hvis der ikke må være en dialog og også gerne uenigheder mellem rådgiveren og den, der rådgives, siger han.

Men den forklaring køber formand for SF Pia Olsen Dyhr ikke.

- Der er intet flertal i det her Folketing, der har besluttet, at de 40 procent ikke længere er gældende. De partier, der stod bag, har stadig flertal i Folketinget.

- Jeg synes, at ministeren er på kant med grundlæggende retsprincipper og måske endda på kant med grundloven. Jeg er ret rystet.

/ritzau/

Facebook
Twitter