Minister om kritik af Skat: Det vil tage år at rydde op

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) forsikrer dog, at vi allerede vil se et bedre regnskab i år.

Skatteministeren siger, at man allerede er i fuld sving med en genopretning af Skat. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det nye Skat går en lysere fremtid i møde, og man er allerede nået et godt stykke i forhold til at få ryddet op i de massive problemer, som har kendetegnet myndigheden siden 2005.

Det siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) oven på, at Rigsrevisionen i dag har fremlagt en rapport, der sætter spørgsmålstegn ved hele Skats regnskab for 2017.

Rigsrevisionen finder det blandt andet utilfredsstillende, at Skat i en årrække ikke har været i stand til at inddrive gæld tilfredsstillende.

Det har betydet, at skyldnere ikke har op­levet nogen konsekvens af ikke at have betalt deres gæld til det offentlige.

Karsten Lauritzen (V) hæfter sig ved, at Skat i sit regnskab, der blev fremlagt i fredags, allerede havde taget de samme forbehold som Rigsrevisionen har gjort i dag.

Alligevel finder han det ikke tilfredsstillende, at Skat ikke har haft styr på sin inddrivelse.

- Men det er ikke det samme, som der er blevet svindlet, eller at nogle er stukket af sted med penge, som de ikke skulle. Der er hverken nogen, som har betalt for meget eller for lidt. Det har vi sikkerhed for. Men bogføringsmæssigt har der ikke været styr på tingene, siger ministeren.

Problemerne kommer ikke til at betyde, at man som borger kan glemme alt om sin skattegæld, forsikrer ministeren.

- Hvis man skylder penge til Skat, vil man opdage, at der bliver tilskrevet otte procent i renter om året, og når vi får det nye it-system op at køre i 2019, så vil de opleve at få modregning, løntilbageholdelse og andre ting, siger Karsten Lauritzen, der pointerer, at sådanne tiltag kun tages i brug, hvis skyldnere reelt har mulighed for at betale gælden.

Tilliden til Skat er svækket

Karsten Lauritzen kalder genoprettelsen af Skat for et 'langt sejt træk'. Han fortæller, at oprettelsen af syv nye styrelser skal være med til at genvinde det tab af tillid, der har været til Skat ude i befolkningen.

Og ligeledes slår han fast, at et nyt it-system - som tages i brug fra næste år, skal løse problemerne med mangelfuld inddrivelse.

- Det er et langt, sejt træk, og når det omhandler problemer i fortiden, så tager det nogle år og ryddet op i. En del af den kritik, der er kommet af 2017-regnskabet, kommer vi ikke til at se næste år, for dem har vi allerede løst.

Gælder vokser til det offentlige

I Skats regnskab fremgår det, at gælden i det offentlige er steget til 108,6 milliarder kroner, hvilket er en stigning på mere end 10 milliarder kroner i løbet af det seneste år. Gæld som Gældsstyrelsen forventer kun at få under en fjerdedel af.

Hos oppositionspartiet SF er man yderst kritisk overfor Skats regnskab.

- Hvis man ikke har styr på kæmpe milliardbeløb, som borgere og virksomheder skylder til det offentlige, så er det meget alvorligt, siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.

SF vil nu afvente en redegørelse fra skatteministeren, der skal kommentere Rigsrevisionens kritik inden for to måneder.

Herefter vil de tage stilling til, hvad der yderligere skal gøres i sagen.

- Vi har alle sammen et ansvar for at få ryddet op, men det kan man kun gøre som politiker, hvis man kender problemets omfang. Det her er rystende nyt, siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.

FacebookTwitter