Minister om ny sygedagpengemodel: Vi vil fjerne de sorte huller

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har fremlagt regeringens udspil til en ny sygedagpengemodel.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fremlagde torsdag regeringens udspil til en ny sygedagpengemodel.

Borgere med livstruende sygdomme skal have ro og en sikkerhed for, at de under sygdomsforløbet altid er sikret sygedagpenge.

Det er et af målene med det udspil til en ny sygedagpengeaftale, som S-R-SF-regeringen fremlagde torsdag eftermiddag.

- Vi har været optaget af at fjerne det sorte hul, hvor mennesker får fjernet deres forsørgelse, mens de står midt i en alvorlig sygdom, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Men en ny sygedagpengemodel skal også sikre, at borgere, der kan passe et job, ikke bliver parkeret på offentlig forsørgelse.

- Der skal altid være et økonomisk sikkerhedsnet spændt ud under syge borgere. Sygedagpenge skal ikke stoppe ved en bestemt dato, men først når det giver mening. Ingen bliver raske af at få sygedagpenge, siger Mette Frederiksen.

Sygemeldte skal hurtigere i job

Mette Frederiksen er regeringens afsender på et sygedagpengeudspil, der de første par år vil koste 130 millioner kroner årligt.

Regeringens forslag skal også sikre, at sygemeldte får en hurtigere og bedre indsats end i dag.

- Vi tror på, at vi som samfund kan løfte opgaven og også få borgere med et uforudsigeligt og svært sygdomsforløb væk fra sygedagpenge og i job igen. Det handler om, at vi skal give den enkelte en meningsfuld og helhedsorienteret indsats. Vi skal sætte tidligere ind med en aktiv indsats – og med en indsats, hvor den enkelte kan se en mening med indsatsen, siger Mette Frederiksen.

Liste med livstruende sygdomme

I dag får 430.000 danskere hvert år sygedagpenge, hvoraf 27.000 fortsat er sygemeldt efter et år. Et af de konkrete forslag i regeringens udspil er, at alle sygemeldte fremover skal have revurderet deres sag efter seks måneder. I dag sker det efter 12 måneder.

Og så skal en ny forlængelsesregel for alvorligt syge med livstruende sygdomme sikre, at deres sag bliver sat på standby. Det gælder eksempelvis borgere med diagnoser som kræft, blodpropper eller hjertesvigt.

Du kan se hele listen her

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter