Minister om nyt kontanthjælpsloft: Ingen bliver fattige af det her

Det passer ikke, mener Enhedslisten. Især børn af kontanthjælpsmodtagere risikerer fattigdom, lyder det.

Regeringen og blå blok er enige om det såkaldte moderne kontanthjælpsloft - det skal skaffe penge til skattelettelser. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

De blå partiers aftale om et nyt kontanthjælpsloft vil føre til mere fattigdom i samfundet – især for børn af kontanthjælpsmodtagere.

Sådan lyder kritikken fra venstrefløjen i Folketinget, men beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen afviser, at regeringen og dens støttepartier sender nogen mennesker i fattigdom med det nye loft.

- Der er ingen, der bliver presset i fattigdom af det her, siger Jørn Neergaard Larsen.

- Efter denne reform vil det stadig være sådan, at det danske kontanthjælpssystem formentlig er det system med det højeste niveau, der findes i verden. Det vil stadig være sådan, at en typisk børnefamilie – når alt er betalt af husleje og faste udgifter – måske stadig har omkring 15.000 kroner tilbage om måneden.

SF og EL: Det vil ramme børnene

Hos Enhedslisten og SF ser man dog store negative konsekvenser ved det nye kontanthjælpsloft.

- Venstre og resten af blå blok sænker de sociale ydelser til børnefamilierne, og det kommer til at ramme de børn, der allerede i dag har det svært, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- I 00’erne førte VKO´s kontanthjælpsloft til en fordobling i antallet af fattige børn. Det vil ske igen, siger socialordfører Finn Sørensen (EL) i en pressemeddelelse.

Beskæftigelsesministeren afviser imidlertid kritikken og fastslår i stedet, at regeringens kontanthjælpsloft fremover vil sikre, at ”det i alle situationer til enhver tid er sådan, at mennesker får mere ud af at gå på arbejde, end de kan få ud af at lade sig forsørge af kontanthjælpssystemet”.

Ikke mindst børnefamilierne.

- Det bedste kontanthjælpsforældre kan gøre for deres børn er – hvis de er raske – at komme i job, for det er med til at bryde den sociale arv, som deres børn ellers kan blive fanget i, siger Jørn Neergaard Larsen.

Minister: Masser af arbejde

Og det er ingen undskyldning, hvis en kontanthjælpsmodtager siger, at der ikke er noget arbejde at få. For det er der i høj grad, siger ministeren.

- Jeg kan garantere, at jobbene er der. Det kan vi jo se. Hvor titusindvis af ufaglærte fra Sverige, Polen, Litauen og andre nabolande i de sidste år er kommet til Danmark og har taget de her faglærte og ufaglærte job, har vi samtidig haft en stor stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere og en exceptionelt stor stigning i antallet af kontanthjælpsægtepar, siger Jørn Neergaard Larsen.

- Man har en forpligtelse til at tage de job, der er til rådighed i de områder, hvor man bor, og det sker desværre ikke i fornødent omfang.

Du kan læse mere om blå bloks nye kontanthjælpsaftale her.