Minister om partiers afvisning af kommissionsarbejde: Brandærgerligt med lemmingeeffekt

Der opstod en lemmingeeffekt, da det ene parti efter det andet undsagde Vederlagskommissionen, mener indenrigsministeren.

Regeringen vil ikke på forhånd afvise at følge Vederlagskommissionens anbefalinger, siger indenrigsminister Karen Ellemann (V). (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det gik lige hurtigt nok for en lang række af Folketingets partier, da de for nylig var ude og afvise Vederlagskommissionens anbefalinger til et nyt lønsystem for politikere.

Det mener indenrigsminister Karen Ellemann (V) om den situation, der opstod, da Politiken onsdag den 6. januar på forsiden havde historien ”Store lønstigninger er på vej til Folketing, ministre og borgmestre”.

I løbet af onsdagen afviste samtlige fem partier - der i 2014 ellers havde givet håndslag på at følge Vederlagskommissionens anbefalinger uanset hvad - at lønstigninger kunne komme på tale, og det var ikke i orden, mener Karen Ellemann.

- Der opstod måske sådan en lemmingeeffekt om, at så skal vi alle sammen skynde os at løbe bort fra det her. For der er jo ingen, der kan forsvare, at man bare går ud og siger, at nu skal vi lige stige 30 procent i vederlag, siger Karen Ellemann.

Hendes eget parti, Venstre, ville heller ikke være med til at vedtage Vederlagskommissionens anbefalinger, da det ifølge gruppeformand Søren Gade (V) ville være svært at ”se sig selv i spejlet”.

Men ifølge indenrigsministeren vil Venstre-regeringen ikke på forhånd afvise at følge Vederlagskommissionens anbefalinger.

- Det kan jeg ikke afvise, men jeg må da sige, at den reaktion, der kom fra samtlige partier i sidste uge, gør at det ser lidt vanskeligt ud, siger Karen Ellemann.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så var jeg brandærgerlig over, at vi nærmest begyndte at have en politisk forhandling på tv-stationerne ud fra noget, som faktisk kun er et element af hele Vederlagskommissionens arbejde. Og det er jo vigtigt, at man diskuterer helheden, for helheden er – som vi har fået den fremlagt i dag – en stigning på selve vederlaget, men også en justering af både pensioner og eftervederlag, så det ifølge kommissionens rapport ender som et nulsumsspil.

Karen Ellemann erkender imidlertid, at det kan blive svært at få et flertal af Folketingets partier med på kommissionens anbefalinger, efter at partierne på forhånd har skudt dem ned.

- Når man allerede har haft de her politiske meldinger, så er det helt ærligt svært for mig at se, at partierne nu vil gå ind og sige, at det her faktisk er velafbalanceret og fornuftigt, og lad os gøre det. For den musketered sprang man faktisk fra allerede, da der var det her læk, siger Karen Ellemann.

Regeringen vil nu invitere samtlige Folketingets partier til drøftelser om Vederlagskommissionens anbefalinger.