Minister om Se og Hør-sag: Det er meget alvorligt

Det er godt, at politiet er gået ind i sagen om ugebladets mulige overvågning, mener Karen Hækkerup.

Politiet har indledt en undersøgelse efter BT's historier om, at Se og Hør i strid med loven har overvåget kendte danskeres kreditkorttransaktioner. (© DR)

Det er en dybt alvorlig sag, hvis det viser sig, at ugebladet Se og Hør i en årrække har udført systematisk og ulovlig overvågning af en række kendte danskere, herunder både kongelige og politikere.

Sådan lyder det fra justitsminister Karen Hækkerup (S), efter at BT mandag skriver, at Se og Hør har betalt en it-specialist fra PBS, det nuværende Nets, for kreditkortoplysninger om kendte danskere.

- Det er meget alvorligt, hvis beskyldningerne er rigtige. Det rette sted at få undersøgt, om der er begået noget strafbart, er hos politiet. Jeg er derfor glad for, at Københavns Vestegns Politi har taget sagen op, udtaler Karen Hækkerup i en skriftlig kommentar.

- Derudover har vi jo Datatilsynet, der som uafhængig tilsynsmyndighed på området kan tage sager om misbrug af persondata op, siger hun.

Venstre kalder justitsministeren i samråd

Se og Hør har angiveligt brugt oplysningerne til blandt andet at finde de kongelige på udlandsrejser.

Karen Hækkerup er mandag blevet kaldt i samråd af Venstres Ellen Trane Nørby, der blandt andet vil vide, hvad justitsministeren vil gøre fremadrettet for at "styrke beskyttelsen af private data samt højne de etiske standarder i den danske presse, såfremt det viser sig, at oplysningerne er korrekte".

Den radikale spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Helveg Petersen, har meldt Se og Hør til politiet på baggrund af en artikel fra 2008, hvor Se og Hør omtaler Morten Helveg Petersens besøg på diverse barer og restauranter i Berlin i selskab med Line Baun Danielsen.

Politiet ind i sagen

Københavns Vestegns Politi er mandag gået ind i sagen, der udspringer af en kommende bog skrevet af en tidligere, afskediget Se og Hør-journalist.

- Hvis der er noget strafbart i det her - og det er det, vi undersøger i øjeblikket - så er vi forpligtiget til at gå ind og se, hvad der er sket i den sag her, siger vicepolitiinspektør Carsten Jansson.

Hos Nets fortæller kommunikationskonsulent Ulrik Marschall, at virksomheden tager beskyldningerne meget alvorligt og har sat gang i en intern undersøgelse.

I en pressemeddelelse beklager chefredaktør på Se og Hør, Niels Pinborg, at "sådanne påstande kommer frem", men også at han gerne vil invitere alle kendte danskere, der "måtte føle sig utrygge over denne historie" til at ringe til ham personligt.