Minister om Trumps farvel til aftale: Skidt for vores børn og børnebørn

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) håber på en trodsreaktion fra hele verden.

- Det er en sort dag for verdens klima. Og det er skidt for vores børn og børnebørn.

Sådan siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i et interview med Ritzau, efter USA har droppet den storstilede klimaaftale fra Paris i 2015.

Han kalder det "en historisk dårlig beslutning", at USA's præsident, Donald Trump, i går fortalte, at amerikanerne vil trække sig fra aftalen om at forpligte sig til at reducere CO2-udledningen, som hans forgænger, Barack Obama, skrev under på.

Donald Trump sagde i går aftes dansk tid som begrundelse for sin beslutning, at aftalen ikke er god og fair for USA og amerikansk økonomi.

- Den er uretfærdigt på det højeste niveau. Den handler mindre om klima og mere om, at andre lande får en økonomisk fordel, og at USA ikke gør. Jeg kan ikke med god samvittighed støtte en aftale, der skader USA, lød det fra den amerikanske præsident.

Den beslutning har betydet fortvivlelse og hovedrysten blandt verdens ledere og førende, globale virksomheder.

Lars Christian Lilleholt har meget svært ved at se, at klimaaftalen skulle være uretfærdig for USA. Som en stor og rig nation med en enorm høj udledning af Co2 må USA også tage sin del af ansvaret for en grønnere omstilling, mener han.

- Jeg håbede til det sidste, at amerikanerne var kommet til fornuft. Jeg håber, vi kommer til at se en trodsreaktion fra hele verden med en klar melding om, at det her er en forkert beslutning, siger ministeren.

Han tilføjer, at Danmark har forsøgt at lægge pres på amerikanerne. Senest da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i marts besøgte den amerikanske præsident i Det Hvide Hus i Washington.

- Fra dansk side har vi fortalt, at der faktisk er god forretning i grøn omstilling. Der er arbejdspladser, innovation og udvikling og masser af muligheder. Det, at gå tilbage til kullet, er den forkerte vej at gå, siger Lars Christian Lilleholt.

Klimaaftalen fra Paris

  • FN’s klimaaftale blev indgået efter årelange forhandlinger i Paris i 2015, hvor knap 200 lande blev enige om at skære i deres udledninger af klimaskadelige drivhusgasser for at bremse den menneskeskabte globale opvarmning.

  • Målet er, at den globale gennemsnitstemperatur maksimalt må stige med to grader celsius frem mod år 2100. Det skal blandt andet ske igennem en grøn omstilling, hvor fossile og klimaskadelige brændstoffer som olie, kul og gas bliver erstattet med grønne alternativer som vind og sol.

  • Allerede under præsidentvalgkampen i USA lovede Donald Trump vælgerne, at USA skulle ud af klimaaftalen.

  • Han mente, at de menneskeskabte klimaforandringer er ”et stort fupnummer”.

  • USA har ratificeret aftalen - det vil sige, at de har bekræftet aftalens indhold og er gået i gang med at føre den lovgivning, som aftalen kræver, ud i livet. Og derfor vil det tage USA fire år at melde sig ud aftalen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk