Minister overvejer at bryde spilmonopol

Skatteminister Kristian Jensen vil undersøge, om Danske Spils monopol kan brydes. I første omgang vil der dog ikke blive konkurrence på lotto.

Lotto bliver i første omgang ikke omfattet af liberaliseringen af spilmarkedet. (© DR)

Danskere med hang til at oddse og spille poker kan måske snart få endnu flere - lovlige - spil at vælge imellem.

Regeringen med skatteminister Kristian Jensen i spidsen er gået i gang med at undersøge, om det danske spilmonopol kan brydes. Det vil betyde, at udenlandske firmaer vil få lov til at udbyde og reklamere for spil i Danmark.

Danskernes spil ude af kontrol

I dag er det ulovligt for eksempelvis udenlandske internetsider at markedsføre sig på dansk, men hvis en liberalisering af spilmarkedet bliver en realitet, vil de udenlandske firmaer kunne etablere sig ved siden af Danske Spils butikker her i landet.

- Det kunne man godt forestille sig, hvis de ellers ville leve op til de skrappe krav, vi vil stille til, hvordan man udbyder lovligt spil i Danmark. Jeg ønsker ikke et wild west på det her område. Jeg ønsker, at vi får et reguleret marked under ordnede forhold, siger Kristian Jensen.

Ifølge ham sker det i en erkendelse af, at man ikke kan kontrollere, hvor folk spiller.

- Danskerne spiller, uanset hvad lovgivningen siger - på internettet, på en række udenlandske bookmakingselskaber, hvor vi ikke har styr på, hvor pengene går hen, og hvor vi ikke ved, om der er tale om hvidvaskning af penge.

Stadig monopol på lotto

I første omgang lægger skatteministeren op til at liberalisere videnspil, bookmaking og internetspil. De helt store spil som for eksempel lotto holdes uden for konkurrence.

- Først og fremmest har interessen fra andre virksomheder ligget på at komme ind på bookmaking-området. Og hvis man virkelig skal have volumen i spillet, så er det nemmest, hvis der kun er et stort lottomarked i Danmark, siger Kristian Jensen.

Under pres fra EU

Men det er ikke kun de danske spillere, der presser regeringen til at opgive spilmonopolet. EU presser kraftigt på for at få Danmark til at opgive monopolet, fordi Kommissionen mener, at det strider mod reglerne om fri konkurrence.

Hvilken rolle spiller det, at der hele tiden er pres fra EU-systemet om at opgive det danske spilmonopol?

- Jeg tror, at vi ville kunne vinde de retssager, der ville komme, men vi kan ikke stoppe virkeligheden. Og virkeligheden er, at danskerne i øjeblikket spiller på en lang række ulovlige spil, siger Kristian Jensen.

Skal sikre tipsmidlerne

Hvis monopolet bliver brudt, skal udenlandske firmaer formentlig betale en licens, hvis de vil sælge spil i Danmark.

Det vil sikre en indtægt, som kan erstatte tipsmidlerne, der er livsnødvendige for idrætsklubber, politiske ungdomsorganisationer, spejdere og mange andre.

- Vi skylder de mange millioner, som har glæde af tipsmidlerne at sørge for at kigge på, hvordan vi kan sikre, at vi fortsat har et reguleret spil - men også et spil, der giver et overskud til gavn for danskerne, understreger skatteministeren.

Danske Spil havde sidste år en omsætning på 11,2 milliarder kroner. Af dem gik 1,65 milliarder kroner til tipsmidler og 1,1 milliard kroner til statskassen i form af afgifter.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5327eeffa11f9d1b2c78c70c

Facebook
Twitter