Minister overvejer højere alkohol-aldersgrænser

Venstre og de konservative afviser sundhedsminister Arne Roligheds planer om, at aldersgrænsen for salg af alkohol til unge skal hæves til 18 år. Danmark har Europa-rekord i alkoholforbrug blandt unge, og ministeren mener, at en højere aldersgrænse vil kunne begrænse drikkeriet.

Sundhedsminister Arne Rolighed vil se på, om aldergrænsen forsalg af alkohol til unge skal være højere end 15 år. Ministeren erinspireret af andre europæiske lande, hvor aldersgrænsen ervæsentligt højere og forbruget lavere.

- Det mest konkrete kommer fra erfaringer fra udlandet, hvoraldersgrænsen for at købe alkohol i forretninger er højere her.Danmark ligger i bunden og har samtidig Europa-rekord ialkoholforbrug, siger Arne Rolighed.

Hverken Venstre eller Konservative hylder forslaget, og DanskFolkeparti mener endda, at den nuværende aldersgrænse på 15 år børfjernes igen.

Sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti, Birthe Skaarup, mener, atdet især handler om opdragelse, og at forældre bør vise de unge påret kurs. Også Venstre er klart imod at hæve grænsen og mener, atdet er gennem dialog mellem forældre og børn, der skal sættesind.

Den konservative sundhedsordfører, Henriette Kjær, er hellerikke varm på tanken. Hun siger dog, at hvis der kan fremvises godeerfaringer fra andre lande, hvor tilstandene kan sammenlignes medDanmark, kan hun måske overtales til at sætte en grænse på 18 år,så den følger restaurationsgrænsen.

Sundhedsminister Arne Rolighed er netop kommet hjem fra enkonference i Stockholm arrangeret af WHO. Her har eksperter ogpolitikere hørt på erfaringer fra andre lande - lande hvoraldersgrænsen er højere og forbruget af alkohol blandt ungevæsentligt mindre end herhjemme.

Indtil for tre år siden kunne et hvilket som helst barn gå ind iet supermarked, lægge vodka, vin og stærke øl i kurven og gå udgennem kassen. I 1998 stoppede den mulighed for alle under 15 år,og siden er diskussionen med jævne mellem rum dukket op: Skalaldersgrænsen være endnu højere.

Morten Grønbæk er seniorforsker på Institut forSundhedsforebyggelse. Han er overbevist om, at hvis det bliversværere for de unge at købe alkohol, vil forbruget blivelavere.

- Det vil virke. Sammenligner vi med Sverige og Norge, hvorgrænsen er højere, så ser vi et betydeligt lavere forbrug hos dem.Det handler om tilgængeligheden, siger Morten Gønbæk.

Han afviser, at aldersgrænser medfører et "forbuds-Danmark". Hanmener, at der bør fokuseres på, at Sverige har halvt så højdødelighed i forbindelse med skrumpelever end os.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter