Tema Trepartsforhandlinger

Minister positiv efter trepartsstart

Både fagbevægelse og arbejdsgivere ser positivt på at løse det, regeringen betragter som en bunden opgave.

- Det er helt uholdbart, det skal vendes og det bliver vendt, siger Neergaard efter de første forhandlinger. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er en bunden opgave. Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) efter torsdagens indledende møder om, hvordan arbejdsgivere, lønmodtagere og regeringen i fællesskab kan få flere flygtninge i job.

Både LO-formand Lizette Risgaard og formand for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, ser torsdag aften efter forhandlingerne optimistisk på mulighederne for at nå en aftale, men spørger man Neergaard er der sådan set heller ikke noget alternativ.

Trepartsforhandlinger

Det er et stort ansvar, der hviler på repræsentanterne for regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne, når de går i gang med trepartsforhandlingerne. Succesen ved en sådan forhandling handler i høj grad om at skabe realistiske forventninger til resultatet.

Gå til tema

- Det er en bunden opgave. Det er simpelthen uholdbart for det danske samfund, hvis der er en tilstrømning, som vi ikke kan hindre, og at den tilstrømning resulterer i fortrinsvis at overgå til offentlig forsørgelse, siger beskæftigelsesministeren.

- Det er helt uholdbart, det skal vendes og det bliver vendt.

Regeringen har sat sig som mål, at hver anden flygtning skal være i arbejde efter tre år. I dag er det kun hver tredje, der forsørger sig selv efter det nuværende treårige integrationsprogram er slut.

  • Det siger de to andre parter efter mødet:

  • - Der er alt for mange, der mangler et job. Der er masser af hænder, men der er mangel på job. Det giver bedre bundlinje, når der er en flygtning, der kommer i arbejde. Men de samme penge kommer i kassen, hvis en, der har stået uden arbejde længe, kommer ind på arbejdsmarkedet, siger LO-formand Lizette Risgaard.
  • - Vi står over for en stor udfordring for det danske samfund, og den bidrager vi gerne til at løse, siger Dansk Arbejdsgiverforenings direktør, Jacob Holbraad.

/ritzau/