Minister: Redningsplan for Skat mangler milliarder

Lektor kalder udviklingen 'katastrofal'.

Skatteminister Morten Bødskov (S) må efter kasseeftersyn konstatere, at det står skidt til med genopretningen af skatteforvaltningen. (Arkivfoto). (Foto: Liselotte Sabroe og Keld Navntoft © Ritzau Scanpix)

Trods forsikringer fra den tidligere regering om, at genopretningen af det skandaleramte skattevæsen kører i den rigtige retning, er missionen tættere på at køre i grøften end at køre i mål.

Den storstilede redningsplan mangler nemlig akut milliarder for at kunne fortsætte.

Det skriver Berlingske.

Allerede fra nytår kan det blive nødvendigt at 'trække stikket på helt grundlæggende systemer'. Det vil ske, hvis ikke det lykkes at finde ekstra penge til at holde driften kørende af de igangsatte projekter, som tilsammen udgør genopretningen af hele skatteområdet.

Sådan lyder meldingen fra skatteminister Morten Bødskov (S). Meldingen kommer på baggrund af et såkaldt kasseeftersyn, som den nye S-regering har foretaget som led i den politiske overdragelsesforretning.

- Det billede, jeg kan se nu, er et billede af, at Løkke-regeringen har efterladt en milliardregning på skatteområdet og enorme uløste problemer. Det må jeg bare konstatere, siger Morten Bødskov til Berlingske.

Urealistisk at inddrivelsen kører som normalt inden 2020

I 2016 blev et bredt flertal i Folketinget enige om et investeringsprogram. Derigennem blev der afsat 6,6 milliarder kroner til genopretningen af det danske skattevæsen.

I alt er der over de seneste år ifølge Løkke-regeringen brugt 13 milliarder kroner for at få bragt skatteforvaltningen på ret køl.

Ikke desto mindre mangler der allerede fra nytår penge til den løbende drift. De penge skal nu findes på den kommende finanslov.

Morten Bødskov mener samtidig, det er urealistisk, at inddrivelsen er normaliseret for fremtidig gæld, når 2019 er omme. Det lovede Karsten Lauritzen (V) ellers som skatteminister.

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen sad på posten fra 2015-2019. Her pakker han sit kontor ned efter valget. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

Karsten Lauritzen afviser at have tegnet et for rosenrødt billede af genopretningen.

- Det er rigtigt, at der mangler penge. Det kan ikke være en overraskelse for ret mange. Jeg ved godt, at det er træls at få regeringsmagten, og så skal man samle den regning op, siger han til Berlingske.

Erik Frøkjær, lektor i datalogi ved Københavns Universitet, kalder udviklingen "katastrofal".

- Man kan ikke, synes jeg, ved sine fulde fem have tillid til, at genoprettelsen er i gode hænder, siger han.

/ritzau/