Minister revser departementschef efter litauere satte sommerhus i stand

Skatteministeren kritiserer nu sin departementschef efter sag om litauiske byggearbejdere, der arbejdede på hans sommerhus.

- Jeg har den klare holdning, at der skal være ordnede løn- og arbejdsvilkår på det danske arbejdsmarked. Social dumping og sort arbejde er totalt uacceptabelt, siger Morten Bødskov i forbindelse med, at der været rod på et sommerhus-byggeri hos ministeriets departementschef, Jens Brøchner. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Skatteministeriets departementschef, Jens Brøchner, får nu hård offentlig kritik af skatteminister Morten Bødskov (S).

Ifølge ministeren har Jens Brøchner ikke tænkt sig godt nok om, ikke været grundig nok og har efterladt et rodet billede i forbindelse med, at litauiske byggearbejdere har sat hans sommerhus i stand.

Ekstra Bladet og Fagbladet 3F har afdækket, at litauere har arbejdet med en udbygning på departementschefen sommerhus i Rørvig uden at være registreret på den rigtige måde, og uden at der var de lovpligtige skilte på byggepladsen.

Ifølge fagforbundet 3F har arbejderne også fået løn i kontanter og har overnattet i sommerhuset under arbejdet.

- I denne her sag står det klart for mig, at Jens Brøchner ikke har tænkt sig godt nok om og ikke har gjort sit hjemmearbejde godt nok. Han har ikke været grundig nok i forhold til, om der var ordnede forhold, og det har han jo også selv har erkendt, udtaler Morten Bødskov i et skriftligt citat.

Med den sidste henviser Bødskov til, at Jens Brøchner har stoppet samarbejdet med det firma, han havde hyret til at lave tilbygningen.

- Jens Brøchner har overfor mig redegjort for sagens faktuelle omstændigheder. Sagen efterlader et rodet billede, og jeg mener, at det er den helt rigtig beslutning, at han med det samme har afbrudt samarbejdet med det pågældende firma. Det skal være orden i sagerne, og jeg har selvsagt en forventning om, at noget lignende ikke gentager sig, skriver Morten Bødskov.

Var ikke registreret

Ifølge Ekstra Bladet og Fagbladet 3F har Jens Brøchner hyret et firma, der har adresse i Hellerup og er ejet af en litauer, til at lave en tilbygning på sit sommerhus i Rørvig. Men fagforbundet 3F har ved et kontrolbesøg på byggepladsen fundet ud af, at de litauiske byggearbejdere arbejder for det litauiske firma UAB Lauvista.

Når de ansatte arbejder for et litauisk firma, skal firmaet været tilmeldt et register over udenlandsk arbejdskraft. Det har ikke været tilfældet. Det skal også være et skilt på byggepladsen, som fortæller, hvilke firmaer der arbejder på den. Det har heller ikke været tilfældet.

Jens Brøchner oplyser selv i en skriftlig kommentar, at han havde lavet en aftale med et firma, han havde fået anbefalet. Og han vidste ikke, at det firma brugte en underentreprenør.

- Jeg kan selvfølgelig ikke leve med, at der er usikkerhed om, hvorvidt arbejdet er udført under ordnede vilkår. Derfor har jeg – straks da jeg blev foreholdt oplysninger om, at der angiveligt skulle være forhold, der ikke er i orden – afbrudt samarbejdet med det pågældende firma, udtaler departementchefen.

Rodet med de litauiske byggearbejdere får dog ikke umiddelbart konsekvenser for hans arbejde som Morten Bødskovs øverste embedsmand.

- Sagen påvirker ikke min holdning til, om Jens Brøchner er den rigtige departementschef i Skatteministeriet. Jeg har fuld tillid til, at han fortsat kan løfte sit ansvar og sine opgaver i tilknytning hertil, skriver Morten Bødskov.

Dansk Folkeparti har bedt om at få en redegørelse for, hvad der sket. Det vil de ifølge Morten Bødskov få.