Minister: Ring til Vurderingsstyrelsen, hvis din foreløbige ejendomsvurdering er skæv

Man kan stadig først klage over den foreløbige ejendomsvurdering i 2025.

Skatteminister, Jeppe Bruus (S). (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Hvis man står overfor at skal sælge, købe eller bygge til, kan man ringe ind til Vurderingsstyrelsen og bede om at få rettet sin foreløbige ejendomsvurdering.

Det siger skatteminister Jeppe Bruus (S) efter endnu en DR-afsløring om de nye ejendomsvurderinger.

- Alle de situationer, hvor det betyder noget for ens privatøkonomi eller ens livssituation, forandrer sig, der skal man have adgang til at få vurderingen af ens bolig rettet, siger han.

Man kan først klage over sin foreløbige ejendomsvurdering i 2025. Men ministeren opfordrer til, at man i særlige tilfælde ringer ind og bede om at få vurderingen rettet. Herefter vil Vurderingsstyrelsen se på, om vurderingen skal ændres.

Han erkender desuden, at der er en tendens til fejl i vurderingerne, når det kommer til nyopførte boliger i dyre boligområder. Nemlig at de bliver vurderet for højt. Den samme erkendelse er Vurderingsstyrelsen selv kommet med tidligere.

Hver tredje ejendomsvurdering er skæv

En gennemgang, som DR har lavet af de godt 82.000 ejendomme, som er solgt imellem 1. juli 2021 og 30. juni 2022, viser, at mere end hver tredje ejendom rammer forkert med mere end 20 procent, som er skattevæsenets egen målestok for, hvornår en vurdering er skæv.

Det har vi gjort ved at se på, hvordan de 82.000 ejendommes salgspris matcher med de foreløbige vurderinger.

Kritisk over for DR-gennemgang

Men skatteministeren stiller sig kritisk overfor den gennemgang, som afsløringerne vurderes på, siger han.

- Jeg er noget kritisk over for de analyser, I selv laver i Danmarks Radio og andre medier, hvor man spørger en ejendomsmægler eller sætter nogle firmaer til at kigge på egentlige salgspriser. Fordi det, som der ligger til grundlag, er en gennemsnitlig vurdering af, hvad boligerne er, siger han.

Han henviser til, at Vuderingsstyrelsen siger, at træfsikkerheden for systemet stemmer overens med det, som er aftalt politisk i sin tid.

Ifølge ministeren sige styrelsen, at træfsikkerheden på de nye ejendomsvruderinger er 70 procent for huse og cirka 90 procent for ejerlejligheder.

Men det betyder så også, at der er 30 procent af husene, som ikke er truffet rigtigt?

- Jo ud fra den forudsætning, at alle huse skal matche salgsprisen én til én. Der, hvor der er langt mellem husene og hvor der er får boliger, der bliver solgt, er det klart, at man aldrig når op på 100 procent.

- Det har heller aldrig været målet. Vurderingerne ligger på niveau og lidt over det, som der blev indgået en politisk aftale om. Og det er også vigtigt, at de tal kommer ud. For med al respekt for jer medier, så bidrager I også til den usikkehred, der kan være, ved at lave en analyse eller spørge en ejendomsmægler.

Alle vurderinger bliver aldrig 100 procent korrekte

Ikke desto mindre er der nu efter et møde i forligskredsen bag de nye ejendomsvurderinger igangsat nye initiativer, som sikrer, at der ikke er flere boligejere, som "kommer i klemme", lyder det fra skatteminister Jeppe Bruus.

Der etableres blandt andet en særlig task force, der skal afhjælpe de situationer, hvor den foreløbige vurdring giver udfordringer, når det kommer til køb og salg af en bolig, og så mander Vurderingsstyrelsen op på telefonerne.

Men ifølge ministeren når vi aldrig en situation, hvor alle vurderinger er 100 procent rigtige.

Og da slet ikke fra starten:

- Der er opbygget sådan en forudsætning om, at så laver man det system, og så ruller man det ud, og så er det 100 procent den dag, man gør det. Det er der simpelthen ikke nogle af de it-eksperter, jeg rådgiver mig med, som siger, at det er sådan, siger Jeppe Bruus.

Han forstår dog udemærket folks frustration, fortvivlelse og usikkerhed.

- Det tager jeg meget alvorligt som minister, og det gør foligskredsen også. Og er der ting, som skal justeres undervejs, så gør vi det. Men det vigtige for mig er også, at der ikke er nogle, der skal opleve, at de kommer i klemme. At der er ressourcer ude i Vurderingsstyrelsen til at tage de opgaver, der kommer, og at man bliver taget alvorligt.

- Og at der de steder, hvor der er en skæv vurdering, bliver taget hånd om det.