Minister risikerer næse: DF vil fremlægge bevis for at hun taler usandt i muslingestrid

Samarbejdet med fiskeriminister Eva Kjer Hansen er "svært fremkommeligt", mener DF-ordfører.

Fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) betegner samarbejdet med fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) som "svært fremkommeligt". (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Striden mellem fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) og et flertal i Folketinget anført af støttepartiet Dansk Folkeparti er blevet "meget mere alvorlig" efter dagens samråd om muslinge- og østersfiskeri i Limfjorden.

Sådan betegner fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) situationen, efter ministeren på samrådet tidligere i dag fastholdt, at hun ikke har trukket nye, skærpede regler for muslinge- og østersfiskeri i langdrag - og at hun ikke har ignoreret hans ønske om hurtig lovgivning.

- Det er en meget alvorlig sag, som vi nu skal drøfte, siger Ib Poulsen.

Stridens kerne er en politisk aftale fra juni sidste år, hvor alle ni partier i Folketinget blev enige om skærpede regler for muslinge- og østersfiskeriet i Limfjorden. Formålet var at støtte de små fiskere frem for storfiskerne - også kaldet kvotekonger.

Aftalen blev indgået i juni, men reglerne trådte først i kraft et halvt år efter i december. I mellemtiden har en storfisker handlet kvoter til at fiske blåmuslinger og østers, så fiskerens kvoter overstiger det loft, som partierne aftalte.

- Hvis man havde fulgt mit råd, havde man undgået det. Men ministeren har jo trukket det i langdrag, siger Ib Poulsen.

Han hævder, at han allerede umiddelbart efter sommerferien pressede på for at få reglerne til at træde i kraft hurtigst muligt. Men Eva Kjer Hansen fastholder, at ordføreren først i november udtrykte ønske om, at lovændringerne skulle træde hurtigere i kraft.

- Hun fastholder den udlægning, at hun først hørte om det her i november måned – og dermed indikerer hun også, at der er 6-7 ordførere, der har talt usandt, siger Ib Poulsen med henvisning til, at fiskeriordførerne fra både regeringspartiet De Konservative og oppositionspartierne bakker op om hans version af forløbet.

- Det er selvfølgelig en meget, meget alvorlig sag, som vi nu skal have drøftet i udvalget på det førstkommende møde, siger Ib Poulsen.

Hvilke konsekvenser skal det i din optik have for ministeren?

- Jeg kan kun sige, at det er en ganske alvorlig sag, som vi er nødt til at drøfte i udvalget. Hvor vi lægger os på skalaen, det må vi afvente og se, siger Ib Poulsen.

Ib Poulsen: Jeg kan bevise, jeg har ret

Eva Kjer Hansen opremsede på samrådet flere referater fra møder med fiskeriordførerne afholdt i løbet af sensommeren og efteråret. Det er ikke i nogen af referaterne blevet noteret, at Ib Poulsen eller andre har presset på for en hurtigere implementering af muslingeaftalen.

Men Ib Poulsen fortæller efter samrådet til DR, at han kan bevise, at han allerede efter sommerferien pressede på for, at de nye regler skulle træde hurtigt i kraft.

- Det har jeg liggende, og det vil jeg ikke løfte sløret for endnu. Men det kommer for en dag.

Hvad er det, du har liggende?

- Det, som kan afsløre det, som ministeren åbenbart ikke vil indrømme, siger Ib Poulsen.

Ministeren sagde på samrådet, at hun gerne hører om det, hvis der er noget, hun har overset - for så vil hun "være den første til at undskylde og beklage", sagde hun. Hvorfor gør du så ikke bare det, hvis du har noget, der kan bevise, at du har ret?

- Det skal være en del af det samlede kompleks i forhold til drøftelsen i udvalget. Så det har jeg valgt at lade ligge. Det burde også være en del af ministerens samlede korrespondance med mig, siger Ib Poulsen.

Du har altså noget, der sort på hvidt kan bevise, at du har rejst det her ønske over for ministeren før den 6. november, hvor hun siger, at hun første gang hørte dig sige det?

- Ja.

Men hvorfor lægger du det ikke bare frem nu?

- Jamen, det kommer også. Nu skal vi lige have tid til at drøfte det her i udvalget. Og så kommer vi frem med det, som skal lægges frem i den sag.

Hvis ministeren inden udvalgsmødet erkender, at hun blev gjort opmærksom på jeres ønske før den 6. november, bortfalder risikoen, for at hun får en næse, så?

- Nej, det kan man ikke sige. Vi vil stadigvæk drøfte i udvalget, hvad konsekvensen skal være. Men det klæder selvfølgelig en minister at indrømme, hvis man har fejlet. Det er åbenbart en øvelse, der er svær for Eva Kjer og for en Venstre-minister generelt – i hvert fald på det her område, siger Ib Poulsen med slet skjult henvisning til, at han også havde et anstrengt forhold til tidligere fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V).

Hvilke ord vil du sætte på jeres samarbejde med Eva Kjer Hansen?

- Det er svært fremkommeligt, vil jeg sige, siger Ib Poulsen.

Udvalgsmødet, hvor fiskeriordførerne skal afgøre, om Eva Kjer Hansen skal have en næse, finder sted 20. februar.