Minister ser på pigers bryster

Danske piger udvikler bryster et år tidligere, end de gjorde for 15 år siden. Sundhedsministeren vil nu tjekke sagerne.

(© colourbox)

Sundhedsminister Bertel Haarder vil nu se på, om danske pigers pubertetsalder vitterlig rasler ned i disse år.

Senest har en undersøgelse afsløret, at pigerne i dag udvikler bryster ét år tidligere end for 15 år siden, hvilket har ført til frygt for, at synderen kan være de hormonforstyrrende stoffer.

Hormonforstyrrende stoffer optræder typisk i maden i form af kemikalier og i en række andre hverdagsprodukter som kosmetik og sæbe og menes også at kunne være årsagen til unge mænds faldende sædkvalitet.

Vil gøre status

- Det indgår i Sundhedsstyrelsens planlægning for indeværende år at gøre status vedrørende den videnskabelige og faglige evidens for ændringer vedrørende pigers pubertet og unge mænds sædkvalitet.

Det skriver Bertel Haarder i en række svar til Socialdemokraternes fungerende sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Ph.d. og læge Lise Aksglæde fra Rigshospitalet har således sammenlignet gennemsnitsalderen for udvikling af bryster blandt 2000 danske piger i henholdsvis 1991 og i 2006.

Mens det første tegn på pubertet viste sig i en alder af 10,88 år i 1991, begyndte brysterne allerede at bule ud i en alder af 9,86 år i 2006.

Første menstruation som 13-årig

I samme periode er menstruationsalderen blevet tre måneder lavere, så den i dag gennemsnitligt indtræffer i en alder af 13,1 år.

Bertel Haarder understreger dog, at tilsvarende undersøgelser - blandt andet i andre lande - "peger ikke entydigt i samme retning", så er der behov er behov for at gøre status på, hvad videnskaben egentlig viser.

EU har udarbejdet en samlet liste over stoffer, der anses for at være hormonforstyrrende eller potentielt hormonforstyrrende. Listen tæller 194 stoffer.

Facebook
Twitter