Minister skal se på evnesvages løn

Socialminister Karen Jespersen skal se på, hvorfor udviklingshæmmede i nogle tilfælde må betale for at arbejde på et beskyttet værksted. Politikere fra flere partier opfordrer hende til at finde en løsning.

Nogle udviklingshæmmede skal betale for at gå på arbejde. (Foto: Mika © Corbis)

Politikerne er oprørte over, at udviklingshæmmede i mange tilfælde får en regning i stedet for en løncheck for at arbejde på et beskyttet værksted. Socialminister Karen Jespersen skal nu se på de handicappedes arbejdsvilkår.

Nyhedsavisen skriver i dag om den 35-årige Michael, som er mongol. Han arbejder seks timer om dagen, fire dage om ugen på et beskyttet værksted.

Minus 426 kroner i løn

Kommunen trækker udgifter for transport til og fra jobbet fra i Michaels løn. Og selv om det er ulovligt, tager kommunen ofte flere penge fra Michael, end han har tjent i løbet af en måned. Sidste måned var der minus 426 kroner på hans lønseddel.

- Det er ikke acceptabelt, at udviklingshæmmede skal betale for at gå på arbejde. Jeg vil tage det op med socialministeren, for der skal findes en løsning, siger Venstres socialordfører Hans Andersen.

Flere i samme situation

Michael er ikke den eneste, der må betale for at arbejde. En undersøgelse fra Landsforeningen LEV viser, at op mod 500 af de 8.400 personer, som arbejder på beskyttede værksteder, står i samme situation.

- Det er fuldstændig absurd. Jeg er rystet over, at så mange, der arbejder på beskyttet værksted, betaler for at arbejde. Det kan vi ikke være bekendt, siger Socialdemokraternes handicapordfører René Skau Björnsson.

Kommunerne bryder overenskomsten

SF mener, at kommunerne i mange tilfælde underbetaler de udviklingshæmmede. Partiet vil derfor bede socialministeren om at se på, om kommunerne overholder overenskomsten.

- Vi har en lov om, at det er forbudt at forskelsbehandle på det danske arbejdsmarked, men da ingen fagforbund i dag vil repræsentere de udviklingshæmmede, står de helt alene i disse sager. Der påhviler derfor socialministeren et særligt ansvar for at beskytte dem, siger SF's socialordfører Pernille Vigsø Bagge.

Facebook
Twitter