Minister står fast: S-nej til dagpengelov er en dårlig undskyldning

Troels Lund Poulsen (V) afviser at ændre i lovforslag om opholdskrav.

- Jeg forstår ikke Socialdemokratiet, som ellers bryster sig af gerne at ville være med til at lave optjeningspricipper, at de i en sag, der handler om at beskytte det danske samfund, vælger at stemme nej, siger Troels Lund Poulsen. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- Jeg synes, at det er ærgerligt og trist, at Socialdemokratiet ikke mener, at man skal bidrage til det danske samfund for at optjene retten til at få dagpenge, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Reaktionen kommer, efter at Socialdemokratiet tidligere i dag meldte klart ud, at de ikke kommer til at stemme ja, når Folketinget inden længe skal færdigbehandle regeringens lovforslag om at indføre et opholdskrav for retten til dagpenge.

- Det vælter ud med problemer, har hele udvalgsbehandlingen vist, og derfor stemmer vi imod, sagde beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) tidligere i dag til DR.

Regeringen og Dansk Folkeparti lægger i det nye lovforslag op til, at man fra årsskiftet skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU eller EØS-land i syv ud af otte år for at have optjent retten til dagpenge.

Og selv om det tyder på, at lovforslaget kun bliver vedtaget med et spinkelt flertal bestående af DF og regeringen, så mener beskæftigelsesministeren ikke, at der skal ændres en tøddel for at imødekomme Socialdemokratiets ønsker.

S: Lovforslaget er ikke fair

Troels Lund Poulsen forklarer, at det indtil nu har været alt for let adgang til det danske dagpengesystem for eksempel for personer, der kommer uden for EU. Loven skal hermed sikre, at man har bidraget til det danske samfund, før man kan få udbetalt dagpenge.

- Når vi foreslår syv ud af otte år, så er det fordi, vi har en aftale med Dansk Folkeparti om det. Det mener vi giver mest mening, men jeg skal ikke lægge skjul på, at der er nogle, som bliver ramt, ellers kan man heller ikke skaffe den finansiering, som logger i forslaget, siger beskæftigelsesministeren.

I forbindelse med lovforslaget har fagbevægelsen advaret mod, at forslaget også vil ramme en stor gruppe af danskere, der har arbejdet i udlandet. 40 procent af de ramte vil være danske statsborgere, er regeringens eget skøn.

Og netop den bekymring har fået Socialdemokratiet til at melde klart ud.

- Vi synes ikke, det er fair, at man går herhjemme i mange år som almindelig dansker, betaler til dagpenge, tager ud i et år og en dag, og så kan man ikke få dagpengene. Det vil vi selvfølgelig kigge på, for det er ikke i orden, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen.

Ministeren giver dog ikke meget for Socialdemokratiets kritik.

- Det må man sige er en dårlig undskyldning. Jeg forstår ikke Socialdemokratiet, som ellers bryster sig af gerne at ville være med til at lave optjeningspricipper, at de i en sag, der handler om at beskytte det danske samfund, vælger at stemme nej, siger Troels Lund Poulsen.

Normalt bliver der indgået brede aftaler på dagpengeområdet. Hvad tænker du om, at det tilsyneladende kun er regeringen og Dansk Folkeparti, der vil stemme for denne gang?

- Det er jo en politisk uenighed, der ligger bag det. Vi har lavet en aftale med Dansk Folkeparti, og den står vi fuldt og helt bag, siger han.