Minister til mænd om barsel og ligestilling: 'Kom ind i kampen - ellers har vi andre metoder'

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (K) er dagen før Kvindernes Kampdag ved at blive utålmodig.

"Den er i allerhøjeste grad gal med ligestillingen," siger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), der i anledning af Kvindernes Kampdag i morgen opfordrer mændene til at komme ind i kampen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) er blevet utålmodig.

I de omkring 11 år, der er gået, fra hun sidst var ligestillingsminister og til i 2018, hvor hun atter indtog posten, har ligestillingen mellem mænd og kvinder i Danmark ikke rykket sig meget.

Et område er på lønnen. Selv peger ministeren på de seneste løntal fra ingeniørforeningen IDA, der viser, at nyuddannede privatansatte kvindelige ingeniører får lavere løn end mænd.

- Det er jo ikke i orden, og jeg vil ikke acceptere, at mine døtre skal have mindre i løn, bare fordi de er kvinder. Og der er det jo, at de virksomheder, som beskæftiger ingeniører og ingeniørforeningen må tage ansvaret på sig og forklare, hvorfor der er den her forskel, siger hun i 'Slotsholmen på P1'.

Mændene må forholde sig til tallene

Eva Kjer Hansen var inviteret i studiet for at debattere ligestilling, kvindernes kampdag og hendes kronik om emnet, som Jyllands-Posten bringer fredag.

Her retter ministeren en direkte opfordring til mændene om at komme ind i kampen og sikre ligestilling i Danmark.

- I rigtig mange tilfælde er det faktisk mændene, der sidder i en position, hvor de for alvor kunne rykke på ligestillingen. Når der mangler kvinder på topposter og kvinder i bestyrelser, så er det jo tit en mand, som sidder som leder af virksomheden og kunne tage skridtet og sørge for at udpege en kvinde til posten, siger hun i radioprogrammet.

- Derfor skal vi jo væk fra, at det på kvindernes internationale kampdag kun er kvinder der mødes og bekræfter hinanden i, hvor grelt det ser ud. Vi skal simpelthen have mændene til at forholde sig til, hvordan tallene er, og hvordan det halter med ligestillingen i Danmark.

Mænd, kræv jeres barsel

Et andet punkt, hvor det halter, er i forhold til barselsorloven.

Ifølge ministeren spiller den en stor rolle for kvinders livsindkomst og pensionsforhold. Og derfor ville det kunne rykke i forhold til ligestillingen, hvis der var en bedre fordeling mellem mor og far.

"Eva (Kjer Hansen, red.) og jeg er uenige om, hvordan vi skal få mere barsel til fædre, men målet er det samme, siger Lisbeth Bech Poulsen (SF) i 'Slotholmen på P1'. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Folketingsmedlem for SF Lisbeth Bech Poulsen deltog også i debatten i 'Slotsholmen på P1'. Står det til hende skulle en del af barselsorloven øremærkes mændene.

- Vi er nået til et sted, hvor vi ikke er rykket nogen vegne, stort set. Og nogle af vores nabolande buldrer afsted. Island er et foregangsland i forhold til det. Og så må man sige, at øremærket barsel har vi jo allerede - bare til mor. Så øremærket barsel er ikke noget, som vi skal opfinde igen. Vi skal bare sige, at en del af den bliver reserveret til mændene, siger hun.

Eva Kjer Hansen så dog hellere, at mændene trådte i karakter og krævede deres barselsorlov.

- Der må man jo sige til fædrene; kom ind i kampen og kræv jeres del af barselsorloven, siger hun.

Eva Kjer Hansen vil i det hele taget helst ikke lovgive sig til ligestilling fra Christiansborg, men forklarer samtidig, at det er op til mændene at sørge for, at det ikke bliver nødvendigt.

- Hvis ikke mændene rykker, så bliver jeg jo nødt til at sætte mig hen sammen med Lisbeth (Bech Poulsen, red.) og diskutere, hvad det så er for nogle metoder, vi skal tage i brug.

EU-Parlamentet og EU's medlemslande blev i januar enige om en orlovsaftale, der øremærker to måneders barsel til mænd. Hvordan det skal implementeres i Danmark skal nu afklares mellem Folketingets partier og arbejdsmarkedets parter, siger Eva Kjer Hansen.

Du kan høre hele debatten med Eva Kjer Hansen og Lisbeth Bech Poulsen i radioplayeren herover. Indslaget begynder omkring 34 minutter inde i programmet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk