Minister til muslimer: Ramadanen må ikke betyde eksplosion i smittede

Muslimer opfordres til kun bede med dem, de bor sammen med.

(Arkivfoto) Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye opfordrer landets muslimer til at holde afstand under ramadanen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Muslimernes fastemåned, ramadanen, indledes i dag, og det får nu udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at komme med en advarsel til landets muslimer.

- I aften starter jeres højtid. Ramadanen. Den må IKKE betyde en eksplosion i smittede, skriver han på Facebook.

Ministeren linker til en artikel i B.T., hvor to overlæger advarer om, at der tilsyneladende er flere med indvandrerbaggrund blandt coronapatienterne på Hvidovre Hospital.

Tesfaye opfordrer derfor landets godt 320.000 muslimer til også under deres højtid at holde de officielle corona-retningslinjer i hævd.

- Husk også på, at de kristne havde en meget anderledes påske. Tomme kirker. Ingen frokoster i familien. Traditionerne manglede. Den muslimske højtid vil også blive anderledes, skriver ministren.

'Spis ikke sammen mange'

Muslimer opfordres til ikke at bede sammen flere end ti personer, holde afstand og at undgå at være for mange sammen, når man efter solnedgang bryder fasten.

- Det duer ikke at samles mange fra familien for at bryde fasten, sådan som mange plejer. Man bør nøjes med at være sammen med dem, man bor sammen med. Og så ellers prøve at være sammen ved hjælp af videoforbindelser eller andre digitale hjælpemidler, skriver Mattias Tesfaye.

Råd, der går igen i den vejledning, som ministeriet i dag har udgivet på flere forskellige sprog.

Eid-fester skal holdes små

Corona-truslen går også ud over de store fester, der traditionelt afslutter fastemåneden.

- Som det ser ud nu, må også den store Eid-fest i år holdes i mindre selskaber. Man skal lade være med at være mere end 10 sammen – det gælder også i parker og i naturen, skriver udlændinge- og integrationsministeren.

Han opfordrer også til, at almisser, der normalt gives i løbet af ramadanen, skænkes via mobilepay eller andre kontaktløse overførsler.

- Vi kan kun overvinde Covid-19, hvis vi alle står sammen om at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Det gælder også under religiøse højtider, fastslår ministeren.

Imam: Man skal rette sig efter anbefalingerne

Imam Kassem Rachid fra moskeen i Aabenraa bakker op om ministerens udmelding:

- Jeg opfordrer selvfølgelig alle muslimer til, at man retter sig efter myndighedernes anbefalinger og sundhedsstyrelsens retningslinjer. Som muslimer er vi en del af samfundet, vi skal også forholde os til den her coronavirus og gøre, hvad vi kan for at holde smitten nede, siger han til DR og tilføjer:

- Det bliver ikke det samme som før, men det skal nok blive en god ramadan alligevel.