Minister: Togfonden består uanset faldende oliepriser

Regeringen stort anlagte togfond er ikke direkte afhængig af prisen på olie, fastslår skatteministeren.

De faldende oliepriser udhuler finansieringen for regeringens togfond, men skatteminister Benny Engelbrecht (S) understreger, at togfonden nok skal blive til virkelighed alligevel. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

Regeringens plan om, at det kun skal tage en time i tog mellem landets største byer, holder stadig.

Det slår skatteminister Benny Engelbrecht (S) fast på trods af, at en analyse fra tænketanken Kraka viser, at finansieringen til Togfonden DK halter på grund af faldende oliepriser.

- Det er forkert at påstå, at der er en direkte afhængighed mellem olieindtægter og finansiering af togfonden, siger Benny Engelbrecht.

Forklaringen på det store hul i budgettet er, at regeringen i det oprindelige udkast til togfonden opererede med en oliepris på 134 dollar pr. tønde fra 2015 til 2020. Men den reelle pris er lige nu 48 dollar pr. tønde.

Mangler 18 milliarder

Dermed mangler der ifølge Kraka 18 milliarder til finansiering af togfonden, som har et prisskilt på 28,5 milliarder kroner.

Den faldende oliepris har i det seneste halve års tid løbende fået borgerlige politikere til at kritisere regeringens finansiering af togfonden, som er bundet op på indtægter fra olien i Nordsøen.

Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, frygter nu, at regningen "bare får lov at ligge til kommende regeringer".

Benny Engelbrecht understreger, at togfonden uanset de faldende oliepriser bliver til virkelighed.

- Olieprisen vil altid stige og falde, uanset hvordan vi står og diskuterer politisk. Derfor blev vi enige om at afsætte 28,5 milliarder kroner, uanset hvordan oliepriserne måtte bevæge sig, siger Benny Engelbrecht.

Han peger på, at et bredt flertal i Folketinget bestående af Enhedslisten, Dansk Folkeparti og regeringen - som også bestod af SF, da togfonden blev aftalt - står bag togfonden, og derfor bliver den også til virkelighed uanset, hvordan det kommende folketingsvalg falder ud.

Minister: Faldende oliepriser er en fordel

Hvis ikke oliepriserne stiger igen, må finansieringen til togfonden derfor findes et andet sted, men Benny Engelbrecht giver ikke noget svar på, hvor pengene i så fald skal findes.

Han siger dog, at de faldende oliepriser på ingen måde er dårligt nyt for økonomien i Danmark.

De lavere priser vil føre til et større forbrug og dermed mere vækst og flere penge i statskassen, lyder det.

- Pointen er, at når olieprisen er så lav som nu - som jeg ikke tror, at nogen kunne have forudset - giver det i sig selv betydelig større vækst i dansk økonomi, siger Benny Engelbrecht.

- Derfor er det ingen udfordring. Tværtimod er der en fordel for Danmark samlet set, at olieprisen er så lav som den er nu. Derfor skal man i denne sammenhæng bare korrigere for det, siger han.