Minister vil afskaffe minus-karakter

Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen vil af med karakteren -3, når der skal laves en ny karakterskala.

Ane Halsboe-Jørgensen vil på forhånd have -3-karakteren luget ud, når der skal laves en ny karakterskala. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den helt uacceptable præstation.

Sådan lyder den officielle beskrivelse af bundkarakteren -3 på den nuværende karakterskala.

Men står det til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), så skal den fjernes fra skalaen.

Ministerens udmelding kommer i forbindelse med, at SF har præsenteret et forslag til en ny karakterskala.

- Blandt andet lytter jeg mig til, at de gerne vil af med minus-karakteren. Den følelse har jeg også som minister, må jeg sige, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Det virker forkert på mig, at vi kan bedømme vores børn og unge med minus-karakterer.

- Det signal, der ligger i det, er jeg ikke tilhænger af, lyder det fra ministeren.

SF lægger op til at ændre karakterskalaen, så den laveste karakter igen bliver 0 og ikke -3. Minus-karakteren har ifølge partiets uddannelsesordfører, Jacob Mark, kun haft til formål at dunke de unge oven i hovedet, og derfor foreslår SF, at karakteren fjernes.

Den tredje melding

Selvom uddannelsesministeren ikke vil sige, om hun støtter det fulde SF-forslag, så er hendes ønske om at droppe bundkarakteren -3 den tredje karaktermelding, som Ane Halsboe-Jørgensen er kommet med i sine seks måneder på posten.

I august, få måneder efter at hun var tiltrådt, droppede hun den tidligere regerings planer om at udvide skalaen med en ny topkarakter. 12+ skulle ellers være for elever, der præsterede noget ekstraordinært, mente den daværende uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers (V).

- Jeg er ikke fan af 12+-modellen, sagde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til Politiken.

Ane Halsboe-Jørgensen (S) har tidligere været på banen omkring karakterskalaen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Og i samme ombæring slog hun fast, at hun så andre problemer i skalaens opbygning og at der derfor var brug for at lave den helt om.

- Der er det helt

basale
i, at springene er for store, sagde ministeren med henvisning til karakterspringene fra 4-7-10 midt på skalaen.

SF-forslag er et godt udgangspunkt

Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen ønsker selv stå i spidsen for en ny karakterskala, der har et andet udgangspunkt end fejlfinding, hvilket den nuværende skala har fået meget kritik for. Hvornår hun så vil indkalde til forhandlinger, har hun ikke lagt sig fast på.

- Vi ser ret ens på denne her problemstilling. Både SF og regeringen deler ambitionen om at få kigget på den nuværende skala.

Venstres uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs, der som undervisningsminister selv var med til at indføre den nuværende karakterskala, kalder også SF's forslag for et fornuftigt udgangspunkt.

- I stedet for at tage udgangspunkt i, hvad man ikke kan, så bør vi i langt langt højere grad tage udgangspunkt i, hvad den studerende rent faktisk kan, siger uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs.

- Jeg mangler stadig at få eksperternes bud på, om det er den rigtige måde at lande en modernisering af 7-trinsskalaen på, siger hun.

SF har foreslået en skala med følgende karakterer: 00, 02, 4, 6, 8, 10 og 12.

Herunder kan du se definitionen af 7-trinsskalaen sammenlignet med 13-skalaen: