Minister vil bruge 300 mio. kr. på at genvurdere kontanthjælpsmodtagere

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vil bruge satspuljemidler til ”afklaring” og ”bedre hjælp” til kontanthjælpsmodtagere.

Satspulemidlerne skal bruges til at gennemgå kontanthjælpmodtageres sager, foreslår beskæftigelsesministeren. (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Der er for mange kontanthjælpsmodtagere, der har været på offentlig forsørgelse alt for længe – uden at være kommet nærmere arbejdsmarkedet.

Det er beskeden fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, der nu fremlægger et forslag til, hvordan mangeårige kontanthjælpsmodtagere skal hjælpes videre. Enten til andre ydelser eller til job.

Ministeren vil bruge 300 millioner kroner af de såkaldte satspuljemidler på at få afklaret de 35.200 kontanthjælpsmodtagere, der har været på offentlig forsørgelse i mere end fire år.

De kontanthjælpsmodtagere, der kan arbejde, skal i gang med et 13-ugers forløb, der skal bringe dem i en eller anden form for reelt arbejde. Og de, der ikke kan, skal videre i fleksjob, på førtidspension eller i ressourceforløb.

Det fremgår af et forslag, som DR Nyheder har set, og som partierne i forliget om satspuljemidlerne nu skal forhandle om.

Kommuner: det ændrer ikke nødvendigvis noget

Hos Kommunernes Landsforening ville formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, Thomas Kastrup-Larsen, være glad for at få flere midler tilført.

- KL mener, det er fint, at der tilføres flere penge til kommunernes beskæftigelsesindsats. Vi ser dog helst, at midlerne gives bredt til beskæftigelsesindsatsen, så de enkelte kommuner kan tilrettelægge det på den måde, der giver mest udbytte hos dem, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han understreger dog, at reglerne for, hvornår man skal på for eksempel førtidspension eller i fleksjob ikke ændres - så det vil ikke nødvendigvis betyde, at flere borgere kommer væk fra kontanthjælpen og over på andre ydelser.

- Og det giver derfor ikke i sig selv flere på disse ordninger, alene fordi vi gennemgår de langvarige kontanthjælpsmodtageres sager igen, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Socialrådgivere: Det er en gratis omgang

Formanden for de socialrådgivere, der skal gå sager igennem på ny, hvis forslaget bliver til virkelighed, er ikke imponeret.

- Vi kommer ikke til at se ret mange, der kommer på førtidspension eller i ressourceforløb på grund af det her. Det ville kræve, at ministeren lavede loven om, og det gør han ikke, siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.