Minister vil forbyde kunstige jomfruhinder

Ellen Trane Nørby (V) vil med lovforslag aflive myten om, at kvinder skal bløde efter første samleje.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have forbudt rekonstruktioner af jomfruhinder. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil forbyde læger at medvirke til at rekonstruere jomfruhinder. Hun sender i dag et lovforslag i høring, der straffer klinikker, der udfører sådanne indgreb, med bøder.

På den måde håber hun at aflive myten om, at kvinder skal bløde efter deres første samleje.

- Jomfruhinden, som noget, der sprænger, første gang man har sex, er en myte. Den eksisterer ikke og har grundlæggende været brugt til at undertrykke kvinder igennem århundreder, siger hun til Ekstra Bladet.

Få klinikker tilbyder at rekonstruere en "jomfruhinde".

Men det skal der altså sættes en stopper for, mener ministeren. Hun mener ikke, at man kan sidestille indgrebet med eksempelvis brystoperationer, der heller ikke har et medicinsk formål.

- Jeg synes, der er markant forskel på, at man selvstændigt træffer et valg om, at man vi have Botox i ansigtet, eller forstørret sine bryster, og det, at vi ved, at rekonstruktion af jomfruhinde er et middelalderligt kvindeundertrykkende indgreb, siger hun.

Læs mere om, hvorfor det er forkert at kalde den kvindelige kønskrans for "jomfruhinde" her.

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at ministeren fremsætter et lovforslag i dag. Dette er ikke korrekt. Hun har sendt forslaget i høring.

/ritzau/

Facebook
Twitter