Minister vil gøre op med mangel på praktiserende læger

"Godt" og "på tide", mener Praktiserende Lægers Organisation.

Det nye udspil bliver præsenteret klokken 12 af Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). (Foto: Simone Cecilie Møller)

Der mangler praktiserende læger de fleste steder i landet, og ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) vil det kun blive sværere at få nok folk i fremtiden.

Det forventes, at en tredjedel af de praktiserende læger vil gå på pension inden for de næste 10 år.

Derfor er det "på tide", at Sundheds- og Ældreministeriet kommer med en økonomisk indsprøjtning på området. Det mener Christian Freitag, der er formand for PLO.

- Det ser ud til, at vi endelig får den plan for det nære sundhedsvæsnet og de fremtidige praktiserende læger, som vi har ventet på og glædet os til i mange år efterhånden, siger Christian Freitag.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) præsenterer et nyt udspil senere i dag, hvor der sættes 600 millioner kroner af til at understøtte de praktiserende læger. Udspillet hedder "En læge tæt på dig" og indeholder 16 initiativer.

- Vi kommer til at bruge pengene til at renovere og udbygge, så vi kan skabe moderne sundhedshuse over hele landet. Det handler om at få flere unge til at søge ud i almen praksis og gøre det mere attraktivt og dermed sikre, at der er en læge tæt på alle danskerne, siger hun og fortsætter:

- Der er rigtig mange, der gerne vil være en del af et større fagligt fællesskab og have flere kollegaer og på den måde have en større faglig sparring.

Faciliteter er ikke tidsvarende

Ifølge PLO's formand vil netop nye lægehuse og enheder få flere til at søge mod et arbejde som praktiserende læge.

- En af begrænsningerne for at få flere praktiserende læger er, at faciliteterne i nogle byer ikke er tidsvarende. Vi savner simpelthen en saltvandsindsprøjtning på linje med den sygehusene har fået. Det ser ud til, at der bliver startet på det, siger Christian Freitag og fortsætter:

- Der er ikke nogen tvivl om, at det vil stimulere en masse læger til at komme ud og blive praktiserende læger.

finansloven for 2018 blev der afsat 800 millioner kroner over fire år til en pulje for læge- og sundhedshuse. I maj i år satte ministeriet 207,7 millioner kroner af til etablering af læge- og sundhedshuse i hele landet.

Udspillet præsenteres i dag klokken 12 i en lægepraksis i Lille Strandstræde i indre København.