Minister vil ikke lovgive om ret til amning offentligt

Ligestillingsminister Manu Sareen vil ikke lovgive om kvinders ret til at amme offentligt.

Ligestillingsminister Manu Sareen har ikke tænkt sig at lovgive, når det gælder amning i restauranter og på cafeer. (Foto: © pressmaster, Scanpix Iris)

Enhedslistens forslag om - gennem lovgivning - at give kvinder ret til at amme på caféer, restauranter og i det offentlige rum i det hele taget, vinder umiddelbart ikke gehør hos ligestillingsminister Manu Sareen.

Debatten kommer efter en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet, der i sidste måned gav en caféejer ret til at afvise en kvinde, fordi hun ammede sin baby.

- Nu har jeg jo ikke set et konkret forslag fra Enhedslisten endnu, men jeg synes ikke, at man skal lovgive om det. Det er umiddelbart ikke et spor, jeg har tænkt mig at følge, siger Manu Sareen.

Ikke mange afvises

- Vi har ikke en blufærdighedskultur i Danmark, og personligt kan jeg ikke forstå, at det skulle udgøre et problem, at kvinder ammer på caféer. Og det er altså heller ikke mit indtryk, at mange kvinder er blevet afvist på grund af det, siger han.

I sidste uge sendte Jordemoderforeningen et åbent brev til ministeren, hvor de bad ham ændre loven, der altså giver restauratører ret til at afvise ammende kvinder, hvis de mener, det generer de øvrige kunder.

Men også hos brancheorganisationen for hoteller og restauranter, Horesta, vender man tommelfingeren nedad til forslaget om at tvinge restauratører til at tillade amning.

Gråspurve med kanoner

- Det skal være op til virksomhedsejerne selv at bestemme. Det skal ikke påduttes dem gennem lovgivning, siger administrerende direktør i Horesta, Katia K. Østergaard.

- Det vil være at skyde gråspurve med kanoner, hvis man gennemtvinger en ammeret, for langt, langt de fleste steder tillader amning, siger hun.

/ritzau/