Minister vil kulegrave Akuttelefonen 1813 og landets lægevagter

DR's afdækning af fejl hos hovedstadens Akuttelefon 1813 udløser stor undersøgelse.

Karen Ellemann er fungerende sundhedsminister, mens Ellen Trane Nørby (V) er på barsel. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) sætter nu Sundhedsstyrelsen til at lave et større serviceeftersyn af landets akutberedskaber.

Eftersynet skal have særligt fokus på vagtordningerne, altså Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden og lægevagterne i resten af landet.

Det sker efter DRs afsløring tirsdag af, at der indberettes langt flere alvorlige fejl, eller utilsigtede hændelser som de kaldes, for Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden end for lægevagterne i resten af landet.

- Jeg synes, at det er lidt mærkeligt, at der er de her store forskelle på de utilsigtede hændelser, siger Karen Ellemann til DR.

- Det kan der sikkert være mange faglige forklaringer på, men jeg synes, at det er ret vigtigt at få det belyst.

- Vi skal være trygge

Sidste år blev der indberettet 43 alvorlige utilsigtede hændelser for Akuttelefonen 1813 i hovedstaden, mens det tilsvarende tal var 21 for lægevagterne i resten af landet. Det viser tal som DR Nyheder i går bragte frem.

Det fik flere eksperter til at opfordre til en tilbundsgående undersøgelse, der sammenligner vagtordningerne på tværs af landet.

Og netop sådan en sammenligning på tværs er meget vigtig, mener den fungerende sundhedsminister.

- Det er afgørende vigtigt, at vi som borgere i Region Hovedstaden er trygge ved Akuttelefonen 1813. Og når man hører om flere alvorlige utilsigtede hændelser hos hovedstadens Akuttelefon 1813 end andre steder, er det klart, at alle er interesserede i at få det belyst og tage ved lære af det, siger Karen Ellemann.

Den fungerende minister peger også på, at det er ti år siden, at de fem regioner blev oprettet, og at det derfor er passende, at Sundhedsstyrelsen giver deres akutberedskaber et serviceeftersyn for at se, om de er lige velfungerende over alt i landet.

Tilsynsbesøg på 1813

Også Styrelsen for Patientsikkerhed har fokus på Akuttelefonen 1813. Ifølge Karen Ellemann vil styrelsen inden for kort tid komme på tilsynsbesøg hos Akuttelefonen 1813. Styrelsen skal blandt andet se nærmere på den elektroniske visitationsguide, som medarbejderne anvender, når patienter ringer ind.

Siden januar 2016 er tre teenagedrenge døde af smitsom meningitis på Region Hovedstadens hospitaler.

I en af sagerne om gymnasieeleven Hans Petersen har regionen erkendt, at det var en fejl, at 1813 ikke sendte en lægebil og en ambulance, da han ringede ind nytårsnat med livstruende symptomer på smitsom meningitis.

Tilsynschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, sagde i går til DR Nyheder, at der er plads til forbedringer hos 1813. Blandt andet i forhold til den måde, Akuttelefonen vurderer patienterne på. Styrelsen har flere igangværende tilsynssager mod 1813.

Også Rigsrevisionen har en undersøgelse i gang af 1813, oplyser ministeren.

Sådan her er lægevagter og 1813 organiseret rundt i landet: