Minister vil lade indsatsgruppe granske sager om Syriens-krigere

Den nye justitsminister vil have endevendt sager om Syriens-krigere, så de kan stilles for retten.

Justitsminister Søren Pind vil lade en indsatsgruppe undersøge 115 sager om danske statsborgere, der er taget til Syrien for at deltage i borgerkrigen. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

De 115 sager om danske statsborgere, der er draget til Syrien for at deltage i den syriske borgerkrig, skal endevendes af en indsatsgruppe nedsat af justitsminister Søren Pind (V).

Han håber, at udvalget finder en måde at retsforfølge så mange som muligt.

- Formålet med den her gruppe er at ryste posen og se, om nogle af dem, der har været af sted, kan retsforfølges i forhold til alle aspekter af straffeloven - inklusiv landsforræderi-paragrafferne, siger han.

Vil ikke ændre på lovgrundlaget i første omgang

Søren Pinds forgænger på justitsministerposten, Mette Frederiksen (S), har tidligere givet udtryk for, at det er svært for anklagemyndigheden at løfte bevisbyrden for forbrydelser begået i en krigszone mange kilometer fra Danmark.

Den nye minister vil i første omgang ikke ændre på lovgrundlaget, og indsatsgruppen får derfor ikke andre vilkår, end der hidtil har eksisteret.

- Jeg er udmærket klar over, at det kan være bevismæssige svære opgaver. Det er ikke sådan, at den her indsats skal gøre det nemmere at bevise. Det er ikke en svækkelse af retssikkerheden, forsikrer Søren Pind

Anklagemyndigheden måtte opgive

Anklagemyndigheden har forsøgt at rejse anklager, men måtte give fortabt, men han beder nu myndighederne kigge hele vejen rundt, og han forventer resultater.

- Jeg lægger det maksimale pres, jeg kan tillade mig, uden at det bliver misbrug af den myndighed, jeg har. Jeg underkender ingens arbejde, siger han.

Den nye justitsminister varsler, at regeringen senere på sommeren vil fremsætte et lovforslag, der ændrer lovgrundlaget for at retsforfølge såkaldte Syriens-krigere.

- Vi kommer til at gennemføre skærpelser og en klargøring af for eksempel landsforræderiparagrafferne. Det har Straffelovrådet foreslået, siger Søren Pind.

/ritzau/