Minister vil offentliggøre folkeskoleelevers karakterer og etnicitet

Nyt tiltag får hård kritik af SF, men modtages med kyshånd af Dansk Folkeparti.

Det skal fremover være muligt at sammenligne skoler på sammensætningen af blandt andet trivsel, fravær, karakterer, køn, elevtal og etnicitet. ARKIVFOTO (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Det skal blandt andet være muligt for forældre at researche sig minutiøst ind på de lokale skolers karaktergennemsnit og andel af elever med anden etnisk baggrund end dansk, når familiens seksårige skal starte i skole.

Det fremgår af en skriftlig orientering, som regeringen i dag har givet til forligspartierne bag folkeskolereformen.

Initiativet skal give forældre, børn og offentligheden i det hele taget mulighed for at sammenligne lokale skoler på sammensætningen af blandt andet trivsel, fravær, karakterer, køn, elevtal og etnicitet.

Det skal samtidig være muligt at se, i hvor høj grad tidligere elever på en skole vælger at tage en ungdomsuddannelse eller 10. klasse, når de er gået ud af 9. klasse.

Minister: Handler om åbenhed

Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) betegner det nye redskab som en ”brugervenlig måde at få adgang til data” for både skoler og forældre.

- Det handler om at skabe åbenhed om resultaterne, siger Ellen Trane Nørby.

- Nogle forældre lægger vægt det faglige, andre på trivsel. Nu sikrer vi fuld åbenhed omkring de data, der er om danske skoler, så man både kan bruge det som et udviklingsredskab ude på skolerne, men også så forældrene får en bedre indsigt i, hvordan vores skoler klarer sig, siger hun.

Risikerer man ikke, at nogen forældre vil fravælge skoler med det her redskab?

- Jeg tror, at man må sige, at det allerede sker i dag. Der går også mange historier om, hvad der er fakta om skolerne. Nu giver vi faktisk forældrene mulighed for at få det fulde indblik. Det kunne jo være, at der var nogle data, som viste, at det ikke stod så skidt til, som historierne nede på gadehjørnet nogle gange lyder.

Børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) ved Venstres landsmøde i weekenden. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Vrede i rød blok – glæde i blå

I rød blok er Socialdemokraterne lunke over tiltaget.

- Der er jo ingen af disse data, man ikke kan få ved en aktindsigt, og det er fint, at det er en række parametre og ikke kun karakterer, der offentliggøres, så det kommer til at give et samlet billede, siger undervisningsordfører Annette Lind (S).

- Der, hvor vi mener, at det kan blive problematisk, er, at man kan sammenligne skolerne, siger hun.

SF er meget utilfredse med regeringens planer.

- Det er en dårlig ide. Det er endnu et trin i den der målingstankegang, hvor man som forældre kan shoppe rundt blandt de forskellige folkeskoler, siger Jacob Mark, uddannelsesordfører for SF.

- Det er altid de ressourcestærke, der vil bruge det værktøj, og så vil de svage sidde tilbage på de skoler, der ikke klarer sig så godt, siger han.

Hos regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, er man til gengæld særdeles positive.

- Åbenhed er altid godt og især, hvis man kan få en lang række parametre at kigge på, så det ikke kun er karakterer, siger skoleordfører Alex Ahrendtsen (DF).

- Det støtter vi, det er en glimrende ide.

Online i det nye år

Den nye database skal ifølge DR Nyheders oplysninger offentliggøres i januar 2016.

VK-regeringen indførte i august 2011 åbne karakterlister, og de såkaldte skoleranglister blev ifølge daværende børne- og undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) mødt med ”rekordstor interesse”.

Ranglisterne blev dog kort efter folketingsvalget i september 2011 afskaffet af socialdemokraten Christine Antorini, da hun blev udpeget til ny børne- og undervisningsminister.

Siden har det ikke været muligt for offentligheden at få indblik i hver enkelt skoles karaktergennemsnit via én samlet database.

Med Venstre-regeringens nye tiltag bliver det igen muligt – og mere til.