Minister vil stoppe tvungen pension til 70-årige

Ældre over 70 år skal selv bestemme, hvornår de vil gå på pension, foreslår beskæftigelsesministeren.

Det skal ikke være chefen, men de ansatte selv, der skal bestemme, hvornår de skal gå på pension, mener Mette Frederiksen. (© Colourbox)

Det skal være slut med, at dåbsattesten bestemmer holdbarhedsdatoen på ældre medarbejdere.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil ændre loven, som automatisk tillader virksomheder at sige farvel til medarbejdere, når de fylder 70 år. Det skriver Politiken.

- Det er på tide at gøre op med, at det er alder, der skal bestemme, om man kan være på det danske arbejdsmarked eller ej, siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

Ældre har mere at give

Ministerens opfattelse er, at ældre på arbejdsmarkedet har meget at tilbyde, og at det derfor er vigtigt at indrette arbejdsmarkedet efter, at de skal kunne være med.

Derfor vil beskæftigelsesministeren lade det være op til de enkelte lønmodtagere, hvornår de vil forlade arbejdsmarkedet.

- Der er mange, der vil gå fra nøjagtigt, som vi kender det i dag, men der er også mange, der har mod på og kræfter til at arbejde mere, og derfor gør vi nu op med 70-års-reglen, siger Mette Frederiksen.

Præster skal stadig stoppe som 70-årige

De nye regler vil dog i første omgang ikke omfatte tjenestemænd som eksempelvis dommere, politifolk og præster. Men det kan muligvis blive ændret i fremtiden.

- Man kan starte en diskussion om, hvorvidt reglerne også skal ændres på tjenestemandsområdet, siger Mette Frederiksen.

Det lader til, at der er flertal i Folketinget for ministerens forslag. I hvert fald udtalte ordførere fra både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten sidste sommer til Kristeligt Dagblad, at tvungen pension skal afskaffes.

FacebookTwitter