Ministerium efter Støjbergs ramadan-opsang: Kender ikke til problemer i busserne

Ramadanen slutter på torsdag. Intet tyder på problemer med fastende buschauffører, lyder svaret fra Transportministeriet.

Det kan helt lavpraktisk være farligt for os alle, hvis buschaufføren hverken spiser eller drikker i løbet af en hel dag, skrev Inger Støjberg (V) i maj. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix 2018). (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fik skabt heftig debat om ramadanen, da hun i maj opfordrede fastende muslimer til at holde ferie.

Det skete i et debatindlæg i BT, hvor hun blandt andet fremhævede, at der kunne være en sikkerhedsrisiko ved fastende buschauffører.

- Det kan helt lavpraktisk være farligt for os alle, hvis buschaufføren hverken spiser eller drikker i løbet af en hel dag, ligesom man selvsagt ikke yder eller præsterer nær det samme på fabrikken eller på sygehuset, hvis man gennem en hel måned ikke spiser eller drikker i alle døgnets timer, skrev ministeren i debatindlægget.

Ingen konkrete udfordringer

Nu har transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) undersøgt første del af påstanden i sit ministerium. Og der er tilsyneladende ikke meget at komme efter.

For selv om han understreger, at væskemangel i forbindelse med en faste kan være en "indlysende" udfordring, så er der ingen tegn på reelle problemer.

- Jeg er dog ikke bekendt med, at forskning på området har konkluderet, at der skulle være en konkret sikkerhedsmæssig udfordring for afvikling af buskørslen under ramadanen, skriver han i et svar til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Flere skal svare

Ministeren er blevet bedt om at undersøge eventuelle problemer af Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye.

Han har samtidig stillet spørgsmål til sundhedsministeren om problemer med fejloperationer, til beskæftigelsesministeren om faldende produktivitet og til Støjberg selv om, hvad hun lægger til grund for sit debatindlæg.

Ramadanen er muslimernes fastemåned og varer 29-30 dage. Fasten skal få muslimer til at føle, hvordan fattige, der sulter, har det.

Fra daggry til solnedgang fastes der. Mad og drikke er forbudt, ligesom rygning, seksuel aktivitet, skænderier og bandeord også er det.

Ramadanen begyndte ved solnedgang 15. maj og slutter på torsdag, den 14. juni.