Ministers ønske om at forskelsbehandle mænd skaber debat på Christiansborg

Sundhedsminister Nick Hækkerup vil sende udsatte mænd til sundhedstjek hos lægen, men Dansk Folkeparti og Venstre er skeptiske over for modellen.

Dansk Folkeparti og Venstre kritiserer sundhedsminister Nick Hækkerup for at ville forskelsbehandle mænd efter forslag om årligt sundhedstjek. (Foto: © Colourbox)

Hvordan lokker man mænd til lægen, så man tidligere opdager sygdomme som diabetes?

Sundhedsminister Nick Hækkerup mener, at udsatte mænd, f.eks. med en kort uddannelse, der sjældent kommer til lægen, skal tilbydes et sundhedstjek, men det forslag skaber debat på Christiansborg.

Fra både Dansk Folkeparti og Venstre lyder det, at det må være helbredet og ikke for eksempel ens uddannelse, der er afgørende for, om du bliver indkaldt til lægen.

- Det er rigtig godt, at man tager udgangspunkt i mænds sundhed, for den halter gevaldigt bagefter, men jeg mener, det bør være alle mænd, man prøver at få fat i, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

Hækkerup vil mindske ulighed

Nick Hækkerups mål er at mindske uligheden, og det er ud fra patientdata, at de praktiserende læger skal kunne identificere, hvilke patienter der bør få en indkaldelse til det årlige sundhedstjek for at opdage sygdomme som diabetes, lunge- eller hjertekarsygdomme tidligere.

Men den tilgang bryder Liselott Blixt sig ikke om.

- Man stigmatiserer en gruppe, hvis man kategoriserer dem som lavtuddannede eller socialt dårlige, og at det er derfor, de får et tjek, siger hun.

Helbred i fokus

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde advarer ministeren mod at sidde ved sit skrivebord og putte folk i kasser.

- Fordi man er jord- og beton-arbejder, behøver man jo hverken at være ryger eller overvægtig, siger Sophie Løhde.

Hun mener, det er patientens helbred, der skal være i fokus.

Sundhedsvæsenet må komme til mændene

- Det er en dårlig idé, hvis man begynder at sortere folk ud fra uddannelse frem for behov. Der mener vi, at patienten skal sættes i centrum, og det bør bero på en lægefaglig vurdering, siger hun.

Hos SF mener sundheds Özlem Cekic, at det er helt naivt af ministeren at tro, at udsatte mænd, der normalt ikke kommer til lægen, bliver lokket af et brev.

I stedet foreslår hun, at man opsøger gruppen, der har behov for lægetjek, hvor de er.

- Det vil sige på arbejdspladsen, værestederne og foran A-kassen, så det er sundhedsvæsenet, der kommer til mændene, siger hun.

En del af finansloven

Den samme holdning har Liselott Blixt.

- På den måde kommer man til hesten, i stedet for at tvinge hesten til truget, siger hun.

Forslaget fra Hækkerup er en del af den samlede pakke på sundhedsområdet, som regeringen forventes at præsentere i næste uge, og som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bebudede, da hun kom hjem fra sommerferie.

Pakken bliver en del af forhandlingerne om næste års finandlov, der begynder i efteråret.